Witam poświątecznie, trochę jeszcze ospale...
To niesamowite jak Święta potrafią rozleniwić kulinarnie.
Wreszcie lodówka "wyjedzona" ze wszystkich resztek, wiec wracam z kolejnymi przepisami i mam nadzieje inspiracjami dla Was.
Zapraszam na pyszną przekąskę, która idealnie sprawdzi się podczas jutrzejszego Sylwestra.
Korzystając z okazji:
Życzę Wam wszystkiego co najlepsze w nadchodzącym Nowym Roku.
Obfitości, smaczności i zdrowia.
SKŁADNIKI:
200 g ostrego sera żółtego
150 g szynki wędzonej
280 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka
130 g miękkiego masła
30 g mleka
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki soli ziołowej - czosnkowej
1 1/2 łyżeczki czarnuszki
A jak to zrobić:
Ser pokroić w drobną kostkę.
Szynkę również pokroić w bardzo drobną kostkę, rozcierając ją nożem, aby nabrała lekko zmielonej konsystencji.
Wszystkie pozostałe składniki wysypać na stolnicę, przesiekać nożem i zagnieść na jednolitą masę.
Dodać ser i szynkę i zagniatać dalej, aż wszystkie składniki się połączą.
Jeśli ciasto będzie klejące, podsypać je odrobiną mąki.
Ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości około 0,5 cm. i pokroić w paski o szerokości około 1 1/2 cm.
Każdy pasek skręcić w świderek, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 15 minut w temperaturze 200 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz