piątek, 11 grudnia 2015

CIASTO POMARAŃCZOWE

Gdybym miała odpowiedzieć na pytanie:
Jakie najbardziej lubisz owoce?
Bez wahania odpowiadam:
Pomarańcze :)

Uwielbiam ich zapach i smak.
Nie wyobrażam sobie Świąt, bez tego aromatu.
Dzisiaj, zapraszam na szybkie ciasto pomarańczowe, idealne do kawy jak i poprawy własnego samopoczucia ;)


SKŁADNIKI:

3 jajka
250 g mąki
115 g cukru
2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
2 pomarańcze
1/2 szkl oleju
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
1/2 łyżeczki mielonego imbiru

3 łyżki cukru pudru
ok 1 łyżeczki soku z pomarańczy


A jak to zrobić:

Pomarańcze w ilości 1 1/2 przy pomocy ostrego noża obrać ze skóry (razem z białą błonką).
Następnie "wyfiletować", wykrawając kolejno cząstki z białych błonek.
Fileciki pomarańczy przełożyć do naczynia miksującego, dodać kandyzowaną skórkę i cukier, wszystko bardzo dokładnie zblendować.
Do miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, kardamon i imbir, wymieszać.
Wbić jajka, wlać olej i masę pomarańczową.
Przy pomocy rózgi wymieszać wszystko na jednolitą masę.
Ciasto przelać do keksówki i piec około 60 minut (do suchego patyczka), w temperaturze 180 stopni.

Po przestudzeniu ciasto udekorować lukrem przygotowanym z cukru pudru i soku z pomarańczy, oraz plasterkami pomarańczy.


8 komentarzy:

  1. piękne i na pewno pyszne, kocham pomarańczowe ciasta

    OdpowiedzUsuń
  2. Chyba mnie ominęła :( pomarańczowa rozkosz ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kto szybko wychodzi... ;-) zostały już tylko okruszki

      Usuń
  3. Wygląda świetnie! :D Uwielbiam pomarańcze i z pewnością spróbuję! :D
    Pozdrawiam gorąco! :D

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...