Gdybym miała odpowiedzieć na pytanie:
Jakie najbardziej lubisz owoce?
Bez wahania odpowiadam:
Pomarańcze :)
Uwielbiam ich zapach i smak.
Nie wyobrażam sobie Świąt, bez tego aromatu.
Dzisiaj, zapraszam na szybkie ciasto pomarańczowe, idealne do kawy jak i poprawy własnego samopoczucia ;)
SKŁADNIKI:
3 jajka
250 g mąki
115 g cukru
2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
2 pomarańcze
1/2 szkl oleju
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
3 łyżki cukru pudru
ok 1 łyżeczki soku z pomarańczy
A jak to zrobić:
Pomarańcze w ilości 1 1/2 przy pomocy ostrego noża obrać ze skóry (razem z białą błonką).
Następnie "wyfiletować", wykrawając kolejno cząstki z białych błonek.
Fileciki pomarańczy przełożyć do naczynia miksującego, dodać kandyzowaną skórkę i cukier, wszystko bardzo dokładnie zblendować.
Do miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, kardamon i imbir, wymieszać.
Wbić jajka, wlać olej i masę pomarańczową.
Przy pomocy rózgi wymieszać wszystko na jednolitą masę.
Ciasto przelać do keksówki i piec około 60 minut (do suchego patyczka), w temperaturze 180 stopni.
Po przestudzeniu ciasto udekorować lukrem przygotowanym z cukru pudru i soku z pomarańczy, oraz plasterkami pomarańczy.
super wygląda
OdpowiedzUsuńDzięki:-)
Usuńpiękne i na pewno pyszne, kocham pomarańczowe ciasta
OdpowiedzUsuńJa też dam się za nie pokroić ;-)
UsuńChyba mnie ominęła :( pomarańczowa rozkosz ;)
OdpowiedzUsuńKto szybko wychodzi... ;-) zostały już tylko okruszki
UsuńWygląda świetnie! :D Uwielbiam pomarańcze i z pewnością spróbuję! :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam gorąco! :D
Dziękuję i polecam :-D
Usuń28 yrs old Executive Secretary Bernadene Ruddiman, hailing from Westmount enjoys watching movies like Divine Horsemen: The Living Gods of Haiti and Community. Took a trip to Thracian Tomb of Sveshtari and drives a Ferrari Dino 206SP. bezkonkurencyjny post
OdpowiedzUsuń