środa, 18 listopada 2015

ZUPA Z PIECZONEJ DYNI I MARCHEWKI

Najpierw niebo przecięła piękna tęcza.
Za chwilę to samo niebo, zaciągnęło się czarnymi chmurami.
No i zaczęło się silny wiatr i ściana deszczu.
Brrr aż nie chce się wychodzić z domu.
Na takie dni mam sposób :)
Zapraszam na aromatyczną i rozgrzewającą zupę.


SKŁADNIKI:

400 g dyni
2 marchewki
1 ząbek czosnku
1 mała szalotka
oliwa 
1/2 łyżeczki startego imbiru (świeżego)
2 łyżki soku z pomarańczy
2 łyżki mleka kokosowego
ok. 300 ml bulionu
sól, pieprz

grzanki
prażony słonecznik

A jak to zrobić:

Dynię wydrążyć, obrać ze skóry i pokroić ma mniejsze kawałki.
Marchewkę obrać i pokroić na talarki.
Warzywa ułożyć na blasze do pieczenia, dodać czosnek i szalotkę pokrojoną na ćwiartki.
Wszystko skropić oliwą i piec 45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.
Upieczone warzywa przełożyć do garnka, dodać pozostałe składniki i gotować 10 minut.
Całość zblendować na gładki krem i gotować kolejne 10 minut doprawiając solą i pieprzem.
Podawać z grzankami, prażonym słonecznikiem i odrobiną świeżego tymianku.



2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...