sobota, 21 listopada 2015

TIRAMISU

Tiramisu, to od dłuższego czasu ulubiony deser mojej córki.
A ja od dłuższego czasu, zwlekałam z jego zrobieniem ;)
Tym większa była niespodzianka, tym szybciej zniknęło z lodówki.
To cud, że zdążyłam zdjęcie zrobić ;)

Szybki i łatwy deser na weekendowe łasuchowanie.
Polecam :)


SKŁADNIKI: 

2 jajka
1 żółtko
150 g cukru
500 g serka mascarpone
ok 20 szt podłużnych biszkoptów
300 ml kawy, zaparzonej, mocnej
2 łyżki Amaretto
20 g niesłodzonego kakao


A jak to zrobić:

Jajka utrzeć z cukrem do białości (jak kogel mogel).
Porcjami dodawać serek mascarpone, zmiksować na gładka masę.
Biszkopty krótko moczyć w zimnej kawie wymieszanej z Amaretto i ułożyć jedna warstwę w naczyniu o wymiarach około 30 cm x 20 cm.
Na biszkoptach rozprowadzić połowę masy serowej i ułożyć kolejna warstwę nasączonych biszkoptów.
Na wierzchu rozprowadzić pozostałą masę z mascarpone.
Przykryć folią i wstawić do lodówki na minimum 5-6 godzin.
Oprószyć kakao bezpośrednio przed podaniem. 



Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...