piątek, 6 listopada 2015

FASZEROWANA DYNIA PIŻMOWA

Nie miałam przyjemności smakować wszystkich rodzajów dyni, ale kilka się zdarzyło.
Z moje skromnego doświadczenia wynika, iż dynia piżmowa wykazuje się najbardziej wyrazistym smakiem.
Jej dodatkowym atutem jest również kształt.
Pięknie się prezentuje na talerzu w wersji faszerowanej, na którą Was teraz zapraszam.


SKŁADNIKI:

1 dynia piżmowa
4 łyżki kaszy kuskus (przygotowanej w/g opakowania)
6  suszonych pomidorów w oliwie
6-7 plasterków bekonu
1 łyżka posiekanych orzechów włoskich
ser camembert
1/2 łyżki posiekanych listków selera naciowego
sól
pieprz


A jak to zrobić:

Dynię przekroić na pól i wydrążyć pestki.
Miąższ ponacinać w kostkę, nie przecinając skóry.
Skropić odrobina oleju (zalewa z suszonych pomidorów), włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 45 minut.
Wdrążyć cały miąższ, uważając aby nie uszkodzić skóry.  
Miąższ drobno posiekać, lub rozgnieść widelcem.
Bekon pokroić na mniejsze kawałki i podsmażyć na patelni, żeby był chrupiący.
Na patelnię dodać miąższ dyni, kuskus,orzechy, pokrojone w paski pomidory, pokrojony w kostki ser i posiekane listki selera (opcjonalnie pietruszki).
Całość dobrze wymieszać doprawiając sola i pieprzem.
Tak przygotowanym farszem, wypełnić wydrążone skórki dyni i zapiec całość w piekarniku 200 stopni 15 minut (najlepiej z funkcja grill).
Podawać na ciepło.



2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...