Wreszcie się w sobie zebrałam i przygotowałam rodzinie konkretny obiad.
Reakcja córki, po powrocie ze szkoły: O Jezu jaki pyszny obiad.
Takie reakcje najbliższych zawsze mnie uskrzydlają.
Już zastanawiam się czym zaskoczyć ich następnym razem ;)
SKŁADNIKI:
na 10 porcji
10 plastrów schabu (bez kości)
400 g mielonego mięsa (najlepiej łopatki)
1 cebula
2 duże pieczarki
2 duże ząbki czosnku
2 łyżeczki ostrej musztardy
szczypta estragonu i majeranku (opcjonalnie)
sól
pieprz
słodka mielona papryka
mąka
olej
A jak to zrobić:
Plastry schabu bardzo dokładnie rozbić, aby były cienkie, co ułatwi ich zwijanie.
Każdy oprószyć solą i pieprzem.
Mięso mielone połączyć z pokrojoną w kostkę cebulą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, startymi na grubych oczkach tarki pieczarkami, musztardą i ziołami.
Całość dobrze wymieszać na gładką masę, doprawiając solą i pieprzem.
Z masy mięsnej formować kulki i układać na plastrach schabu i zwijać jak na rolady.
Tak przygotowane zrazy obtoczyć w mące i obsmażyć z każdej strony na złoty kolor.
Przełożyć do naczynia żaroodpornego, oprószyć papryką i piec pod przykryciem 50 minut w 180 stopniach.
Po tym czasie zdjąć pokrywę i piec jeszcze 5 minut, by mięso jeszcze bardziej się zarumieniło.
Swoją wersję podałam z leśnymi grzybami, kopytkami i surówką z kapusty pekińskiej.
Polecam i życzę smacznego.
Robi sie wlasnie :) niestety nie wiedzialam czy do naczynia zarodpornego dodac troche oleju...czy tak ' na sucho" ma to sie piec?
OdpowiedzUsuńWyglada apetycznie:)
Mięso puszcza swój własny tłuszcz, więc dodatkowy jest zbędny ;-) Mam nadzieję, że smakowały :-)
Usuń29 yr old Software Test Engineer III Rheta Nye, hailing from Fort Saskatchewan enjoys watching movies like "Out of Towners, The" and Computer programming. Took a trip to Timbuktu and drives a Mercedes-Benz SSK Roadster. strona
OdpowiedzUsuń