piątek, 2 października 2015

ZRAZY KRÓLEWSKIE

Wreszcie się w sobie zebrałam i przygotowałam rodzinie konkretny obiad.
Reakcja córki, po powrocie ze szkoły: O Jezu jaki pyszny obiad.
Takie reakcje najbliższych zawsze mnie uskrzydlają.
Już zastanawiam się czym zaskoczyć ich następnym razem ;)


SKŁADNIKI:
na 10 porcji

10 plastrów schabu (bez kości)
400 g mielonego mięsa (najlepiej łopatki)
1 cebula
2 duże pieczarki
2 duże ząbki czosnku
2 łyżeczki ostrej musztardy
szczypta estragonu i majeranku (opcjonalnie)
sól
pieprz
słodka mielona papryka

mąka 
olej

A jak to zrobić:

Plastry schabu bardzo dokładnie rozbić, aby były cienkie, co ułatwi ich zwijanie.
Każdy oprószyć solą i pieprzem.
Mięso mielone połączyć z pokrojoną w kostkę cebulą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, startymi na grubych oczkach tarki pieczarkami, musztardą i ziołami.
Całość dobrze wymieszać na gładką masę, doprawiając solą i pieprzem.
Z masy mięsnej formować kulki i układać na plastrach schabu i zwijać jak na rolady.
Tak przygotowane zrazy obtoczyć w mące i obsmażyć z każdej strony na złoty kolor.
Przełożyć do naczynia żaroodpornego, oprószyć papryką i piec pod przykryciem 50 minut w 180 stopniach.
Po tym czasie zdjąć pokrywę i piec jeszcze 5 minut, by mięso jeszcze bardziej się zarumieniło.

Swoją wersję podałam z leśnymi grzybami, kopytkami i surówką z kapusty pekińskiej.
Polecam i życzę smacznego.




2 komentarze:

  1. Robi sie wlasnie :) niestety nie wiedzialam czy do naczynia zarodpornego dodac troche oleju...czy tak ' na sucho" ma to sie piec?
    Wyglada apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mięso puszcza swój własny tłuszcz, więc dodatkowy jest zbędny ;-) Mam nadzieję, że smakowały :-)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...