czwartek, 15 października 2015

"UŚMIECHNIĘTE" CIASTECZKA Z JABŁKAMI

Te ciasteczka od dłuższego czasu figurowały na mojej liście "do zrobienia".
Ale jak do tej pory, ciągle odkładałam je na "następny raz".
Dzisiaj uznałam, że to będzie ich czas.
Dlaczego?
Na dworze szaro, buro i deszczowo, to miło będzie popatrzeć jak uśmiechają się do mnie z talerza ;)

SKŁADNIKI:

250 g mąki pszennej
250 g masła
250 g twarogu
3-4 średnie jabłka
cynamon
cukier puder

A jak to zrobić:

Mąkę z masłem i zmielonym twarogiem zagnieść na gładkie ciasto.
Owinąć w folię i odstawić do lodówki na około 20 minut.
W tym czasie jabłka obrać ze skórki i każde z nich pokroić na 12 części.
Ciasto wyjąć i rozwałkować ( podsypując mąką ) na grubość 4-5 mm., przy pomocy szklanki wyciąć koła.
Każde koło osypać cynamonem i ułożyć na nim kawałek jabłka.
Złożyć ciastko na pół, przykrywając jabłko i pozostawiając widoczną jego grubszą część.
Ciastka ułożyć na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia i piec około 20 minut w temperaturze 210 stopni (termoobieg).
Po przestudzeniu, obficie posypać je cukrem pudrem.



2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...