Moi drodzy, zapewne większość z Was wie, że o wiele łatwiej jest gotować gdy ma się w kuchni dobrych pomocników.
I nie chodzi mi tu o męża, który od czasu do czasu wejdzie do kuchni, podniesie pokrywkę i zamiesza coś tam w garze, no bo przecież sprawdzić trzeba co na obiad będzie.
Nie chodzi mi też o dziecko, które pomoże Wam pokroić warzywa na sałatkę, ani o kota (czy psa) który posprząta wszystko co spadnie na podłogę ;)
Liczą się sprzęty.
Chciałam się z Wami podzielić moją opinią o patelni granitowej, którą posiadam dzięki uprzejmości firmy Ballarini.
Co mnie zaskoczyło?
Waga patelni, granit kojarzy się z czymś topornym, a tu proszę niespodzianka, patelnia jest lekka.
Powłoka jest odporna na zarysowania i przywieranie produktów.
Dlatego z łatwością, można przygotowywać na niej potrawy bez odrobiny tłuszczu.
Jest wygodna w użyciu, ma ładny wygląd, można w niej bezpośrednio serwować na stół przygotowane potrawy.
A wiecie co jest najfajniejsze?
Można jej spokojnie używać w piekarniku do 160 stopni.
Pisząc spokojnie, mam na myśli to, że nie musicie co chwilę zaglądać czy nic nie dzieje się z uchwytami.
Zaręczam, po półgodzinnym wpatrywaniu się w piekarnik, podczas przygotowywania jednej z potraw, nic się nie wydarzyło.
No i oczywiście to, że łatwo utrzymać ją w czystości, nawet bez zmywarki.
Czy ma jakiś minus?
No niestety ma, nie nadaje się na indukcję.
Ale nie martwcie się, jeśli akurat posiadacie ten typ kuchenki, zajrzyjcie na stronę, znajdziecie i coś dla siebie :)
Gdybym Was jeszcze do końca nie przekonała, to poczytajcie co pisze o tej patelni producent:
Granitowa powłoka patelni Lucca należy do kategorii non – stick. Oznacza to, ze potrawy nie przywierają do jej powierzchni nawet, jeśli są smażone bez tłuszczu. A nie mówiłam :)
Zaletą powłoki granitowej jest również łatwość utrzymania jej w czystości oraz oryginalny wygląd. Zawarte w niej cząsteczki mineralne gwarantują wysoką odporność na uszkodzenia i zarysowania. O tym też pisałam :)
Korpus patelni Lucca wykonany jest z wysokiej jakości kutego aluminium. Dzięki temu naczynie nagrzewa się szybko i równomiernie, a przy tym jest lekkie i wygodne w stosowaniu. Potwierdzam :)
Głęboka patelnia linii Lucca stanowi idealne rozwiązanie dla osób, które cenią sobie zarówno nowoczesność, jak i funkcjonalność. Naczynie to świetnie sprawdzi się zarówno jako rondel do duszenia sosów i potraw, naczynie do przyrządzania włoskiej pasty, jak i tradycyjna patelnia do smażenia kotletów czy ryb. Nic dodać nic ująć :)
No dobrze, ja od dwóch tygodni nie daję swojej patelni ostygnąć, poddając ją co chwilę nowym wyzwaniom.
Jedno z wyzwań :) |
Teraz czas na Was :)
Jeśli chcieli byście poszaleć w swojej kuchni, z takim właśnie sprzętem, zapraszam na
KONKURS
Zadanie konkursowe, polegać będzie na podaniu przepisu, na danie z makaronem, które chcieli byście przygotować na takiej patelni.
Oprócz makaronu oczywiście, składnikiem który musi znaleźć się w potrawie jest:
RUKOLA.
Wasze pomysły, wpisujcie w komentarzach pod tym postem.
Będzie mi miło, jeśli dodatkowo zrobicie zdjęcie potrawy i wyślecie na adres
kasiaczapran@gmail.com
Wszystkie nadesłane zdjęcia znajdą się w specjalnym konkursowym albumie, na moim fejsbukowym fanpejdżu.
Regulamin konkursu:
1. Konkurs organizowany jest przez blog www.kuchniawopałach.pl wraz z firmą Ballarini, która jest sponsorem konkursu.
2. Czas trwania konkursu: 29.10 - 12.11.2015 r
3. Zadanie konkursowe polega na przesłanie przepisu na makaronowe danie z patelni, którego jednym ze składników będzie rukola.
4. Pod opisem potrawy, należy podać swoje dane kontaktowe.
5. Jeden uczestnik może nadesłać maksymalnie 1 zadanie konkursowe.
6. Spośród nadesłanych prac zostanie wybrany przez organizatora zwycięzca, który otrzyma Patelnię granitową głęboką z serii Lucca.
7. Zwycięzca konkursu zostanie wyłoniony do 3 dni po upłynięciu terminu konkursu. Wyniki zostaną ogłoszone na blogu www.kuchniawopałach.pl, jak i na fanpejdżu /www.facebook.com/KuchniaWOpalach/.
8. Nagroda zostanie wysłana przez firmę Ballarini do zwycięzcy zgodnie z indywidualnymi ustaleniami, jednak tylko w granicach Rzeczpospolitej Polskiej.
9. Nie istnieje możliwość zamiany nagród na wartość pieniężną.
10. Biorąc udział w konkursie uczestnik oświadcza, że jego praca została wykonana samodzielnie i nie narusza praw autorskich osób trzecich.
11. Warunkiem otrzymania nagrody jest wysłanie przez zwycięzce na adres kasiaczapran@gmail.com danych do wysyłki (imię i nazwisko, miejsce zamieszkania, kod pocztowy, numer telefonu dla kuriera) w terminie do 3 dni od daty ogłoszenia wyników.
12. Jeśli zwycięzca nie poda danych do wysyłki zostanie wybrana druga osoba.
Kinga M-Ł
OdpowiedzUsuńPesto z rukoli do makaronu:
Dobrałam składniki, które bardzo mi do siebie pasowały i podałam rodzince. Smakowało.
65 g rukoli
ok 100-120 ml dobrej oliwy
łyżka zgliwiałego twarogowego koziego sera (jest bardzo aromatyczny)
łyżka nasion dyni
2 nieduże ząbki czosnku
2 plastry żółtego sera
sól, pieprz
Wszystkie składniki miksuję i doprawiam. Nie powinno być zbyt gęste, aby dało się wymieszać z makaronem. Po chwili zaczyna gęstniej (jak widać na zdjęciu, które prześlę na podany adres), jeżeli nie zużywam od razu to dodaję więcej oliwy.Makaron podgrzewam na patelni z odrobiną wody z gotowania i dodaję po łyżce pesto. Ilość pesto zależy od tego, jak bardzo aromatyczny lubi dana osoba. Bardzo chętnie przygotowałabym moje danie na tej patelni.
Makaron z sosem orzechowym, karmelizowaną marchewką i rukolą
OdpowiedzUsuń200 g makaronu tagliatelle / spaghetti ugotowanego al dente
2-4 marchewek (w zależności od grubości)
łyżeczka cukru trzcinowego
łyżka masła
szczypta soli
świeżo mielony pieprz kolorowy
Obrane marchewki pokroić wzdłuż na cienkie plastry(mają wyjść cienkie długie wstążki, można to zrobić przy pomocy obieraczki do warzyw). Na patelni roztopić masło, dodać cukier, a gdy się rozpuści wrzucić marchew. Smażyć aż będzie miękka, ale nadal pozostanie jędrna, przyprawić odrobiną soli (opcjonalnie - zwłaszcza jeśli masło orzechowe jest lekko solone) i świeżo zmielonym pieprzem.
Sos:
2-3 czubate łyżki masła orzechowego (używam domowego, lekko słonego) w temp. pokojowej
ok. 2 łyżki gorącej wody (np. po ugotowaniu makaronu) lub ciut więcej – ilość zależy od konsystencji masła
2 łyżeczki oliwy lub oleju sezamowego
nieduży kawałek świeżego imbiru startego na tarce o drobnych oczkach
Składniki sosu dokładnie wymieszać
dodatkowo: rukola i łyżka zrumienionego na złoto sezamu,do posypania potrawy
Wymieszać ugotowany makaron z sosem, dodać rukolę.Wyłożyć na talerze, na wierzch ułoyżyć fantazyjnie marchewkowe wstążki*, posypać sezamem.
buon appetito! :-)
Oczywiście marchewkę można dodać wcześniej, tzn. wymieszać ją z makaronem w momencie, gdy dodajemy do dania rukolę.
andziullina(at)gmail.com
Makaron penne z kurczakiem i orzechami włoskimi w sosie z sera gorgonzola
OdpowiedzUsuńSkładniki – 2 porcje:
Makaron penne – 200g
Pierś z kurczaka – 200g
Oliwa z oliwek – 1 łyżka
Orzechy włoskie – 1 garść
Ser gorgonzola – 4 łyżki
Śmietana 30% - 2 łyżki
Ser parmezan – 1 łyżka startego
Sól, pieprz
Natka pietruszki – 1 łyżeczka
Rukola
Wykonanie:
Pierś z kurczaka myjemy i kroimy w kostkę. Podsmażamy ją na oliwie z oliwek przez około 2-3 minuty. Dodajemy orzechy włoskie. Następnie dodajemy ser gorgonzola i śmietanę. Całość dusimy na małym ogniu. Pod koniec dodajemy starty parmezan i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. W między czasie gotujemy wodę na makaron. Gdy makaron będzie ugotowany al dente odcedzamy go i dodajemy do sosu. Odcedzając makaron pamiętamy o tym, aby zostawić 2-3 łyżki wody z makaronu. Używamy jej do połączenia sosu z makaronem.
Następnie dodajemy posiekaną natkę pietruszki i posypujemy dodatkowo odrobiną parmezanu. Dekorujemy rukolą.
Smacznego
Spaghetti w sosie winnym z krewetkami i rukolą
OdpowiedzUsuń- 500g spaghetti
- 500g krewetek tygrysich
- 250ml wina Vermouth
- 2 łyżeczki puree pomidorowego
- 3 suszone pomidory
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- skórka i sok z 1 cytryny
- 2 garście rukoli
- 3 ząbki czosnku
- sól morska
- świeżo zmielony pieprz czarny
- szczypta pieprzu cayenne
Spaghetti gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Czosnek i suszone pomidory siekamy na kawałki. W czasie gotowania makaronu, na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i rumienimy na niej czosnej oraz suszone pomidory. Następnie dodajemy krewetki oraz pastę pomidorową, mieszamy i zostawiamy na gazie na około minutę. Na patelnię wlewamy wino i gotujemy na wolnym ogniu przez 3-4 minuty.
Kiedy makaron się ugotuje, odzedzamy go w zimnej wodzie pamiętając, by zostawić ok. 50ml wody pozostawionej po gotowaniu makaronu - będzie nam potrzebna w kolejnym etapie przyrządzania potrawy.
Na patelnię wrzucamy spaghetti i dobrze łączymy makaron z resztą składników znajdujących się na patelni. Następnie dodajemy sok z cytryny oraz jedną garść rukoli. Dolewamy odrobinę - 3-4 łyżki - wody, którą wcześniej pozostawiliśmy po gotującym się makaronie. Mieszamy całość dokładnie, na końcu dodajemy sól oraz pieprz.
Gotowe danie nakładamy na talerz i przystrajamy je pozostałą rukolą i skórką z cytryny. Smacznego! :)
whiness14@gmail.com
Makaron z kurczakiem, z mixem sałat i suszonymi pomidorami
OdpowiedzUsuń- 1 pierś z kurczaka
- garść naszych ulubionych sałat (rukola, rzymska, radicchio)
- kilka suszonych pomidorów
- dwa ząbki czosnku
- zioła prowansalskie
Pierś z kurczaka podsmażamy na patelni przez kilka minut. Smażące się mięso posypujemy ziołami prowansalskimi i dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. W międzyczasie gotujemy makaron - najlepiej fusilli - w lekko osolonej wodzie. Ważne, żeby makaron nie było rozgotowany! Na patelnię do podsmażonego kurczaka dodajemy pokrojone drobno suszone pomidory.
Ugotowany makaron odcedzamy i wsypujemy na patelnię do wcześniej usmażonego kurczaka z dodatkami. Dodajemy garść naszych ulubionych sałat. Ja wybrałem rukolę, sałatę rzymską i radicchio. Ta ostatnia doda koloru daniu i urozmaici je swoim nieco gorzkawym, cykoriowym smakiem.
Po kilkunastu sekundach wszystko przekładamy na talerz i posypujemy kolejną garścią sałat.
grzesio99@onet.eu
pełnoziarnisty makaron z drobiem w kremowym sosie
OdpowiedzUsuńJak to jest zrobione?
MAKARON
200 g pełnoziarnistego makaronu tagliatelle
2-3 łyżeczki pesto zielonego
1 łyżka pestek dyni
1 łyżka nasion słonecznika
1 łyżeczka nasion konopi siewnej
oliwa z oliwek
SOS
1 podwójny filet z piersi kurczaka
125 g serka kremowego
200 g śmietany kremówki 36%
200 ml białego półwytrawnego wina
2 łyżki cebulek perłowych marynowanych
1 cebula biała
150 g selera tartego marynowanego
7-8 zielonych oliwek
4 ząbki czosnku
1 łyżka cukru pudru
przyprawy: pieprz, sól, bazylia, oliwa z oliwek, zioła prowansalskie
DODATKOWO
2 garście rukoli
oliwa z oliwek
Filet myję, oczyszczam i wysuszam. Kroję w sporą kostkę. Posypuję pieprzem.
Cebulę kroję w kostkę.
W dużym garnku rozgrzewam oliwę i wrzucam posiekany drobno czosnek. Smażę około minuty.
Dodaję cebulę i smażę 2-3 minuty.
Wrzucam pokrojone mięso. Smażę około 3-4 minut, ciągle mieszając.
Zalewam winem i duszę około 7 minut.
Dodaję odsączony seler, cebulki i pokrojone w plastry oliwki. Duszę dalej.
Serek mieszam z kremówką i przyprawami oraz cukrem pudrem. Zaprawiam 2 łyżkami gorącego sosu, po czym przelewam do garnka. Mieszam intensywnie, zmniejszam moc palnika, nakrywam pokrywką i pozostawiam na niewielkim ogniu.
Zagotowuję wodę w dużym garnku. Solę i wrzucam makaron. Gotuję al dente. Odcedzam i pozostawiam około 100 ml wody z gotowania.
Na patelni rozgrzewam oliwę zmieszaną z pesto. Dodaję wodę z gotowania makaronu i mieszam. Wrzucam makaron i mieszam do połączenia.
Na suchej patelni prażę słonecznik, konopię i dynię. Dodaję do makaronu i mieszam.
Na talerzu układam rukolę. Nakładam porcję gorącego sosu i makaronu. Skrapiam oliwą z oliwek.
Podaję od razu.
justa@justakitchen.pl
TAGIATELLE Z SUSZONYMI POMIDORAMI, KURCZAKIEM I RUKOLĄ
OdpowiedzUsuńPRZEPIS:
- 100g makaronu tagiatelle
- 100g piersi kurczaka
- 150ml śmietany 30%
- 2 suszone pomidory
- oliwa z oliwek
- gałka muszkatołowa
- garść rukoli, parmezan
- czosnek, sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Makaron wrzucić na gotującą wodę , posolić i ugodotawc al'dente. W tym samym czasie na patelni usmażyć pierś z kurczaka aby mieso sie zarumienilo. W rondelku rozgrzać oliwę dodać czosnek, pokrojone pomidory suszone, wlać śmietanę . Wymieszać i podgrzać aby całość zgestniala. Dodajemy usmażona pierś z kurczaka , przyprawiamy gałka muszkatołowa, solą i pieprzem dodajemy rukolę. Makaron odcedzamy i dodajemy do sosu , dobrze wymieszać . Włożyć do głębokiego talerza , posypać parmezanem i ozdobić rukolą . Smacznego! Emotikon smile
podaję adres mailowy: eczachorowska79@gmail.com
OdpowiedzUsuńTagliatelle z peperoncini, szynką parmeńską i rukolą
OdpowiedzUsuńCzasem wpada mi do głowy
pomysł całkiem odlotowy
By upichcić coś dobrego
lecz mało czasochłonnego.
„Zjem makaron” - myślę sobie.
„Świetny pomysł!”- brzuch odpowie.
Bo mi kiszki marsza grają,
do jedzenia ponaglają.
Na patelni więc podgrzewam oliwę
a w drugim garze na makaron gotuję wodę.
Na patelni podsmaża się czosnek i szynka parmeńska
Już wiem, że się szykuje potrawa nieziemska...
Do tego dorzucam papryczki peperoncini
i szczyptę ziół, co aromatyczną potrawę czyni.
Gdy się makaron al dente ugotuje
i on na patelni z szynką i przyprawami ląduje.
By się aromaty ze sobą dobrze wymieszały
i pyszny smak potrawie nadały
wszystko razem krótko podsmażam
ewentualnie solą i świeżo mielonym pieprzem doprawiam.
Na koniec dodaję rukolę i pomidorki koktajlowe
ot, proste, szybkie i smakowite danie gotowe!
Pozdrawiam
h_anka
h_anka@wp.pl
Makaron fusilli z filetem z kurczaka, gruszką, tymiankiem i rukolą
OdpowiedzUsuńSkładniki:
200 g makaronu fusilli
1 filet z kurczaka
1 gruszka
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 szklanka bulionu
1 łyżeczka musztardy sarepskiej
2 łyżki śmietany 30%
3 łyżki masła
1 garść rukoli
Przyprawy
tymianek, sól, pieprz, sos sojowy, cynamon,
Ja to robię tak:
Kurczaka kroimy w paski, przyprawiamy sosem sojowym,szczyptą cynamonu i tymiankiem.
Odstawiamy na jakieś pół godziny do lodówki.
Cebulę i czosnek kroimy w paski a gruszkę w dowolne kawałki.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i podsmażamy kurczaka aż się zarumieni.
Następnie zdejmujemy go z patelni. Na te samą patelnię dodajemy 2 łyżki masła
i podsmażamy cebulę z czosnkiem i łyżeczką tymianku. Smażymy aż cebula się zeszkli.
Następnie dodajemy gruszkę i podsmażamy około 3 minut aż troszkę zmięknie.
Bulion mieszamy z musztardą i wlewamy do cebuli z gruszką, dusimy około 5 minut.
Sos powinien trochę odparować.
Teraz dodajemy kurczaka i dusimy jeszcze około 10 minut pod koniec dodając śmietankę.
Sos powinien zgęstnieć; jeśli nie zgęstniał trzeba jeszcze troszkę pogotować.
Przyprawiamy solą i pieprzem.
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.
Ugotowany dodajemy do przygotowanego sosu, mieszamy, na koniec dodajemy rukolę.
Tak przygotowany makaron wykładamy na talerz dekorujemy rukola i plastrami świeżej gruszki.
Pałaszujemy od razu bo i nie ma na co czekać.
Smacznego :)
aniafaryniarz@gmail.com
Moja propozycja to TAGLIATELLE PRIMAVERA
OdpowiedzUsuń…czyli wiosenny makaron z zielonymi warzywami, podany z sałatą z rukoli i smażonymi pomidorkami.
Lekkie a zarazem sycące danie inspirowane kuchnią śródziemnomorską w wersji wegetariańskiej.
RUKOLA Z PIKANTNYM WINEGRETEM
2 garście rukoli
1 łyżka kaparów
2 łyżeczki octu balsamicznego
1 łyżeczka ajvar
2 łyżeczki soku z cytryny
6 łyżek oliwy z oliwek
Rukolę mieszamy z kaparami i pokrojonymi w plastry oliwkami.
Przygotowujemy winegret: oliwę łączymy z octem i sokiem cytrynowym, dokładnie mieszamy, dodajemy ajvar, sól i pieprz - całość dobrze mieszamy.
Sałatę mieszamy z winegretem i odstawiamy na bok.
SMAŻONE POMIDORY
2 małe gałązki pomidorków
2 łyżki masła
2-3 ząbki czosnku
Na patelni rozgrzewamy masło. Wrzucamy rozgnieciony czosnek , smażymy chwilę. Wrzucamy gałązki pomidorów, nie obrywając ich i smażymy 3-4 minuty z każdej strony.
MAKARON Z WARZYWAMI
200 g makaronu tagliatelle
2 garście różyczek brokułu
0,5 pęczka zielonych szparagów
2-3 łyżki masła
3 ząbki czosnku
150 ml białego wina
100 ml świeżo otartego sera Pecorino + garstka do posypania na koniec
1 garstka świeżego tymianku
1 garstka świeżej natki pietruszki
sól, pieprz do smaku
Brokuły obgotowujemy 3-4 minuty we wrzątku. Odcedzamy.
W drugim garnku, w posolonym wrzątku, gotujemy makaron. Na ostatnie 3 minuty dodajemy pokrojone szparagi. Na ostatnią minutę ponownie dokładamy brokuły. Odcedzamy.
Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy obrany i rozgnieciony czosnek, smażymy około 2 minut. Wyjmujemy czosnek i dorzucamy makaron wymieszany z brokułem i szparagami. Smażymy 2-3 minuty. Dolewamy białe wino i podgrzewamy, mieszając co chwilę.
Jak makaron będzie gorący dodajemy Pecorino, świeży tymianek, natkę, sól i pieprz do smaku. Mieszamy intensywnie do dokładnego wymieszania składników.
Na talerzach układamy rukolę. Na środek nakładamy porcję gorącego makaronu, smażone pomidory i posypujemy wiórkami sera Pecorino. Układamy gałązkę tymianku.
SMACZNEGO!
lalith@interia.eu
Moja propozycja to pełnoziarniste spaghetti z kurkami, orzechami nerkowca, świeżą rukolą i natką zielonej pietruszki.
OdpowiedzUsuńKurki idealnie pasują do makaronu a wraz z orzechami i rukolą są udanym połączeniem i gwarantują dobry smak dania.
Potrzebujemy: (dla 2 osób)
– 250 g makaronu spaghetti pełnoziarnistego
– 250 g kurek
– garść świeżej rukoli
– garść orzechów nerkowca
– świeża natka zielonej pietruszki
– 2 ząbki czosnku
– oliwa z oliwek
– sól morska
– kolorowy pieprz
Makaron ugotować al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na rozgrzaną patelnię wlać kilka łyżek dobrej oliwy z oliwek. Oliwę rozgrzać i wrzucić oczyszczone kurki. Smażyć chwilkę, aż puszczą sok. Następnie dodać pokrojony w plasterki czosnek i całość razem chwilkę smażyć i dodać ugotowany al dente makaron. Doprawić świeżo zmieloną solą morską i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem do smaku. Na osobnej, suchej patelni uprażyć grubo posiekane orzechy nerkowca. Dodać je do makaronu razem z posiekaną natką zielonej pietruszki i umytą, świeżą rukolą.
Bardzo polecam i zachęcam do wypróbowania:-)
Aneta
aneta.majchrzak@wp.pl
Na tej patelni chciałabym przygotować tagliatelle z pesto z suszonych pomidorów z krewetkami, białym winem, orzeszkami pinii i dużą ilością świeżej rukoli.
OdpowiedzUsuńSkładniki:
500 g makaronu tagliatelle
120 g czerwonego pesto, z suszonych pomidorów (najlepiej domowego)
300 g obranych krewetek
3 łyżki orzeszków pinii
suszone pomidory w oleju
125 ml białego wina
2 ząbki czosnku
duża ilość świeżej rukoli
Makaron tagliatelle ugotować al dente. Umyte i obrane krewetki (bez pancerzy) przekroić na pół i krótko podsmażyć na oleju razem z posiekanym czosnkiem. Pomidory suszone w oleju pokroić w paski i razem z orzechami pinii dodać do krewetek. Dodać czerwone pesto, wino i całość krótko podgrzać. Dodać ugotowany al dente makaron, wymieszać, krótko podgrzać i doprawić do smaku cytryną, ewentualnie solą morską i świeżo zmielonym pieprzem. Makaron podawać z dużą ilością świeżej rukoli.
Pozdrawiam
Laura
a763@gazeta.pl
Konkurs z Ballarini dobiegł końca :)
OdpowiedzUsuńPrzy wyborze zwycięzcy pomagała mi córka, nie było łatwo. Każda z nas miała swojego faworyta, ale niestety zwycięzca mógł być tylko jeden. Jako, że do porozumienia nie doszłyśmy, do jury została powołana Luśka, moja kotka z nieziemską, kulinarną intuicją ;)
Spośród dwóch nominacji, wybrała zwycięzcę :)
Zatem jest mi niezmiernie miło ogłosić, iż Patelnia głęboka Ballarini Lucca wędruje do Pani Gosi J. a zwycięski przepis to TAGLIATELLE PRIMAVERA.
Gratuluję wygranej, i życzę miłego
gotowania :)