sobota, 31 października 2015

PLACUSZKI Z KASZY JAGLANEJ Z KARMELIZOWANĄ GRUSZKĄ

Czy dzisiejszy wpis powinien być Halloweenowy.
Prawdę mówiąc nie przeszkadzam mi ten zapożyczony zza oceanu zwyczaj.
Nawet fajnie popatrzeć, na poprzebierane dzieciaki krzyczące:
cukierek, albo psikus.
Ale jeśli chodzi o towarzyszące temu wydarzeniu potrawy, które wyglądają niejednokrotnie strasznie, to jestem sceptyczna.
Dlatego przygotowałam na dzisiejszą kolację coś co wygląda fajnie, ale budzi we mnie lekki lęk ;)
Mam tak zawsze, jak przygotowuję coś z kaszy, za którą nie przepadam.
Ale placuszki wyszły pierwsza klasa, czyli nie taki diabeł straszny jak go malują :)


SKŁADNIKI:

1 woreczek kaszy jaglanej (ugotowanej)
2 jajka
200 g jogurtu naturalnego
1/2 szkl mąki pszennej
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżka cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki cynamonu
szczypta soli
olej do smażenia

karmelizowane gruszki

2-3 małe gruszki
1 łyżka masła
2 łyżki cukru trzcinowego


A jak to zrobić:

Białka oddzielić od żółtek.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i cukrem pudrem.
Żółtka dodać do kaszy, wlać jogurt, wsypać cukier waniliowy, całość zmiksować.
Do powstałej masy jaglanej delikatnie wmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, a następnie ubitą pianę z białek.
Patelnię delikatnie natłuścić olejem i smażyć małe placuszki, aż nabiorą złotego koloru.

Gruszki obrać ze skórki i pokroić na ósemki.
W rondelku rozpuścić masło z cukrem.
Gdy cukier zacznie się karmelizować, dodać gruszki i dusić około 10 minut od czasu do czasu potrząsając rondelkiem.

Placuszki udekorować karmelizowanymi gruszkami i podawać na ciepło.





2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...