poniedziałek, 12 października 2015

OMLET Z WĘDZONĄ MAKRELĄ

No i jak tu pozytywnie zacząć nowy tydzień?
Za oknem deszcz ze śniegiem, pierwszy tej jesieni ;)
W domu po pracowitym weekendzie, panuje chaos.
Niebawem trzeba się zbierać do pracy...
No i od czego tu zacząć?
A niech się dzieje co chce, zaczynam od ciepłego śniadania :)

SKŁADNIKI:

1/2 czerwonej cebuli
1 mała marchewka
por około 10 cm
1 mały ząbek czosnku
2 łyżki posiekanej wędzonej makreli
masło
3 jajka
sól
pieprz
świeże oregano

A jak to zrobić:

Na patelni rozgrzać masło i wrzucić pokrojoną w piórka cebulę, zeszklić.
Dodać pokrojoną w drobną kostkę marchew i równie drobno pokrojony por.
Smażyć z odrobina soli, aż warzywa zmiękną.
Dodać czosnek, a po krótkiej chwili makrelę.
Całość dokładnie wymieszać.
Wlać dobrze rozmącone jajka, doprawione solą i pieprzem.
Wymieszać, na wierzchu ułożyć kilka listków oregano, przykryć patelnię i czekać około 10 minut.
Pod koniec smażenia, omlet można delikatnie przewrócić na drugą stronę, aby się lepiej podpiekł.
Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...