Niedzielne gotowanie, dzięki uprzejmości firmy Ballarini umiliła mi Patelnia granitowa głęboka Ballarini LUCCA GRANITIUM z dwoma uchwytami.
Soczyste mięso w towarzystwie warzyw i ziół, podczas gotowania wypełniło mój dom takim aromatem, że rodzina nie mogła doczekać się efektu końcowego.
A ja z przyklejonym nosem do drzwi piekarnika, nadziwić się nie mogłam (no bo tak już mam, że do póki nie zobaczę, to nie uwierzę), że uchwyty patelni pozostają w nienaruszonym stanie.
Tak, tak, tych właśnie patelni śmiało można używać w piekarniku do temperatury 160 stopni.
Moi drodzy, już niedługo będziecie mogli przeczytać więcej ochów i achów na temat tej patelni.
A także przekonać się na własnej skórze, czy to wszystko prawda.
Szykuję bowiem dla Was konkurs, w którym nagrodą będzie właśnie takie cudo :)
Śledźcie mojego bloga i fejsbukowego fanpejdża ;)
A póki co zapraszam na obiad :)
SKŁADNIKI:
3 uda z kurczaka
6 średnich ziemniaków
3 pomidory
sól
pieprz
oliwa
świeży tymianek i oregano
ząbek czosnku
rukola
sok z cytryny
A jak to zrobić:
Ziemniaki ugotować w mundurkach.
Pomidory sparzyć i zdjąć z nich skórkę.
Mięso umyć i osuszyć.
Zdjąć z niego skórę i wykroić kość, pokroić na paski o szerokości 2-3 cm.
Kawałki kurczaka oprószyć solą, pieprzem i skropić oliwą.
Usmażyć na rozgrzanej patelni.
Dodać pokrojone w "łódeczki) ziemniaki, oraz pomidory pokrojone w grubą kostkę.
Zioła, czosnek, z odrobiną soli utrzeć w moździerzu, dolać 2 łyżki oliwy, wymieszać i polać po potrawie.
Włożyć do piekarnika i zapiekać 30-35 minut w temperaturze 140 stopni.
(Jeśli Twoja patelnia nie jest przystosowana do piekarnika, danie przełóż do naczynia żaroodpornego)
Po zapieczeniu wierzch dania posypać rukolą skropioną sokiem z cytryny i oliwą.
Dziękuję:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz