środa, 2 września 2015

SAŁATKA Z OGÓRKÓW NA ZIMĘ

Moi drodzy nastał wrzesień, a co za tym idzie, jesień zbliża się nieubłaganie.
Jeśli tak bardzo cieszyliście się latem, jakże pięknym tego roku i zapomnieliście o przetworach na zimę, przypominam że czasu zostało już niewiele.
Zostawiam Was z przepisem na jedną z moich ulubionych sałatek i biegnę robić dżem ze śliwek ;)


SKŁADNIKI:

  2 kg ogórków
3 małe cukinie
3-4 czerwone papryki
3 marchewki
2 średnie cebule
ziele angielskie
liść laurowy
pieprz ziarnisty
gorczyca
czosnek
koper
olej

zalewa
4 szkl wody
3/4 szkl octu 10 %
1 łyżka soli
2 łyżki cukru


A jak to zrobić:

Ogórki umyć i pokroić lub zetrzeć na plasterki.
Cukinię przekroić wzdłuż na cztery, usunąć nasiona i również pokroić na plasterki.
Paprykę przekroić na cztery, pokroić w cienkie paski.
Marchew zetrzeć na grubych oczkach tarki.
Cebulę pokroić w pióra i przelać na sitku wrzątkiem.
Wszystkie składniki bardzo dokładnie wymieszać.

Przygotować słoiki tzn. umyć i wyparzyć.
Do każdego włożyć kwiat kopru, liść laurowy, 2-3 ziarenka ziela, 3-4 ziarenka pieprzu,  kilka ziaren gorczycy i przekrojony ząbek czosnku.
Wymieszane warzywa włożyć do słoików, a na wierzch wlać po 1 łyżce oleju.

Z podanych składników przygotować zalewę (na podaną ilość warzyw powinno wystarczyć zalewy z około półtorej porcji), mieszając wszystko w garnku i doprowadzając do zagotowania.
Przestudzoną zalewą (ale jeszcze ciepłą) dopełniamy słoiki, zakręcamy i pasteryzujemy około 10 minut.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...