wtorek, 29 września 2015

PLACUSZKI ZIEMNIACZANE Z KALAREPĄ I PIECZARKAMI

Po sukcesie placków z cukinii (uwielbia je moja rodzina), przyszedł czas na kolejną odsłonę w tym gatunku ;)
Tym razem placuszki ziemniaczane, z dodatkiem kalarepy i pieczarek.
Według mnie całkiem fajne połączenie smaków, które sprawdzi się w towarzystwie kwaśnej śmietany (tak lubię najbardziej) jak i ulubionej salsy lub nawet gulaszu.


SKŁADNIKI:

4  średniej wielkości ziemniaki
1 szalotka
1 kalarepa
5-6 pieczarek
2 jajka
1 łyżka mąki pszennej
2 łyżeczki suszonego czosnku niedźwiedziego
świeży estragon (opcjonalnie)
1/2 łyżeczki soku z cytryny 
sól, pieprz do smaku

A jak to zrobić:


Ziemniaki ścieramy na tarce i odstawiamy na około 10 minut, po czym odlewamy nadmiar wody.
Szalotkę, pieczarki i kalarepę, ścieramy na tarce o drobnych oczkach i dodajemy do masy ziemniaczanej.
Możemy sobie powyższe czynności ułatwić, jeśli posiadamy w domu malakser, wtedy wystarczy wszystkie warzywa przez niego przepuścić ;)
Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy wszystko na jednolitą masę.
Odrobina soku z cytryny, zapobiegnie ciemnieniu. 
Placuszki smażymy z obu stron, na rozgrzanym oleju,
Po usmażeniu układamy na papierowym ręczniku, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...