środa, 23 września 2015

PLACUSZKI Z SERKA WIEJSKIEGO Z PUREE Z DYNI I POMARAŃCZY

No i przyszła jesień.
Oby była słoneczna , a nie deszczowa.
Dzisiaj u mnie w kuchni, można wyczuć jej powiew.
Na śniadanie  i na obiad, (kolacji pewnie nie będzie bo późno wrócę z pracy)...
Pyszne placuszki polecają się :)

SKŁADNIKI:

2 jajka
200 g serka wiejskiego (razem ze śmietanką)
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 łyżki puree dyniowo - pomarańczowego
3 łyżki mąki pszennej
olej

kilka kawałków dyni
1 pomarańcza
2 łyżki cukru brązowego
kardamon


A jak to zrobić:

Puree:
Dynię ugotować do miękkości.
Dodać wycięte z błonek cząstki pomarańczy i cukier.
Całość zblendować, pogotować jeszcze około 5 minut doprawiając do smaku kardamonem.

Do miski wbić jajka i wsypać oba cukry.
Przy pomocy rózgi ubić całość na puszystą masę.
Wlać serek wiejski, dodać przygotowane wcześniej puree (2 łyżki) i mąkę, wymieszać do połączenia składników.
Placuszki smażyć na rozgrzanym oleju, na złoty kolor.
Podawać z pozostałą częścią puree dyniowo-pomarańczowego.




6 komentarzy:

  1. Placuszki lekko słodkie i do tego purre z lekką nutą kardamonu, miałam okazję skosztować, pycha.:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że smakowało. Ps. Dzisiaj to samo puree wylądowało w serniku :-D

      Usuń
    2. Sernik jest niewielki, ale zobaczę co da się zrobić ;-)

      Usuń
  2. Placków nie próbowałam ale za peere dyniowo-pomarańczowe serdecznie dziękuję. Pychota

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że smakowało :-D Ja zrobiłam go więcej i włożyłam do słoiczków, będę się nim cieszyć całą zimę :-D

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...