niedziela, 20 września 2015

MARCEPANOWA TARTA Z FIGAMI

To miała być jedna z nielicznych, leniwych niedziel.
Zaczęło się nawet bardzo dobrze, długim leżeniem w łóżku, z moimi "termoforami" :p

Szarusia & Lusia
Te miłe chwile przerwało nam burczenie w brzuchach.
No a potem to już wyszło jak zawsze.
Śniadanie, coś na obiad, kilka rozdziałów książki, surfowanie w sieci...a wieczorową porą


SKŁADNIKI:
ciasto

150 g mąki pszennej
50 g migdałów (mielonych)
1 jajko
szczypta soli
30 g cukru pudru
100 g zimnego masła

nadzienie

200 g marcepana
2 jajka
90 g masła
30 g cukru pudru
3-4 krople aromatu migdałowego
3 łyżki mąki pszennej

dodatkowo

3 świeże figi
kilka świeżych malin
płatki migdałowe


A jak to zrobić:

Wszystkie składniki na ciasto wyłożyć na stolnicę i dobrze zagnieść (jak kruche).
Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce 1 godzinę.
Formę do tarty (24 cm) wysmarować masłem i oprószyć mąką.
Dno dokładnie wykleić ciastem i ponownie schłodzić około 30 minut.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
Wyjąć formę z lodówki, ponakłuwać ciasto widelcem, włożyć do piekarnika i piec około 20 minut.
W tym czasie przygotować masę marcepanową.
Wszystkie składniki przełożyć do naczynia miksującego i zblendować na gładką masę.
Na podpieczone ciasto (gorące) wylać masę marcepanową.
Na wierzchu ułożyć pokrojone figi i maliny.
Temperaturę zmniejszyć do 175 stopni i ponownie piec ciasto około 30-35 minut (aż się ładnie zarumieni).
Przestudzone ciasto oprószyć cukrem pudrem i posypać płatkami migdałowymi.






Inspiracji szukałam na najsłodszym blogu jaki znam Moje Wypieki

2 komentarze:

  1. Miałam szanse skosztować tego cuda. :D Tarta przepyszna i ten boski smak marcepana. :)
    Dzięki Kasiu. :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...