sobota, 5 września 2015

LODY KRÓWKOWE

Choć lato pomału nas opuszcza, temperatury znacząco spadły, ja wciąż mam ochotę na lody.
A te na które Was dzisiaj zapraszam, w szczególnośći. 
Kto mnie zna ten wie, że za krówki "dała bym się pokroić" ;)
Polecam do przetestowania, bo zamiast specjalnej maszyny do lodów, wystarczy Wam zwykły garnek.


SKŁADNIKI:

150 g krówek
400 g mleka
200 g śmietanki 30%
4 żółtka


A jak to zrobić:

Krówki rozdrobnić przy użyciu blendera.
Do garnka wlać mleko i śmietankę, doprowadzić do wrzenia i zdjąć z ognia.
Energicznie mieszając wlać "roztrzepane żółtka", a następnie wsypać rozdrobnione krówki.
Powstałą masę gotować na małym ogniu, cały czas mieszając, aż krówki się rozpuszczą, a masa zacznie gęstnieć. 
Zestawić z ognia, ostudzić, przelać do pojemnika i wstawić do zamrażalnika na całą noc.
Lody wyjąć na kilka minut, pokroić na małe kawałki i zmiksować.
Znów włożyć do zamrażalnika, wyjąć po godzinie i zmiksować jeszcze raz, żeby nie wytworzyły się kryształki lodu.




4 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...