piątek, 11 września 2015

DŻEM ŚLIWKOWO - GRUSZKOWY

A mąż tylko chodzi i powtarza: gdzie Ty to wszystko będziesz trzymać?
Ogórki, sałatki i inne marynaty, dżemy... słoiczki mnożą się z dnia na dzień :)
W zimie będzie w czym wybierać.
Tym razem podzielę się z Wami pomysłem, na bardzo aromatyczny dżem.

SKŁADNIKI:

1 kg śliwek
2 gruszki
300 g cukru żelującego (2:1)
1 łyżeczka przyprawy korzennej do piernika

A jak to zrobić:

Śliwki wydrylować,  a z gruszek wykroić gniazda nasienne.
Owoce zblendować na gładką masę, przełożyć do garnka, zasypać cukrem i dodać przyprawę korzenną.
 Smażyć około 30 minut, od czasu do czasu mieszając, aby dżem się nie przypalił.
Gotowy i jeszcze gorący przełożyć do wyparzonych, suchych słoiczków, zakręcić i odwrócić do góry dnem.
Pasteryzacja słoików jest zbędna :)






4 komentarze:

  1. mmmmm u mnie w tym roku też różniste dżemy....ale chyba zrobię jeszcze taki jak tu piszesz bo smakowicie się to czyta, więc i pewnie tak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj smakuje, smakuje :-D w tym roku to mój numer 1 jeśli chodzi o dżemy

      Usuń
  2. Przyprawa korzenna do dżemiku, to może ciekawie smakować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można powiedzieć, że trochę "zalatuje" Świętami ;-) ale ja uwielbiam te smaki :-) A do piernika będzie idealny ;-)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...