A mąż tylko chodzi i powtarza: gdzie Ty to wszystko będziesz trzymać?
Ogórki, sałatki i inne marynaty, dżemy... słoiczki mnożą się z dnia na dzień :)
W zimie będzie w czym wybierać.
Tym razem podzielę się z Wami pomysłem, na bardzo aromatyczny dżem.
SKŁADNIKI:
1 kg śliwek
2 gruszki
300 g cukru żelującego (2:1)
1 łyżeczka przyprawy korzennej do piernika
A jak to zrobić:
Śliwki wydrylować, a z gruszek wykroić gniazda nasienne.
Owoce zblendować na gładką masę, przełożyć do garnka, zasypać cukrem i dodać przyprawę korzenną.
Smażyć około 30 minut, od czasu do czasu mieszając, aby dżem się nie przypalił.
Gotowy i jeszcze gorący przełożyć do wyparzonych, suchych słoiczków, zakręcić i odwrócić do góry dnem.
Pasteryzacja słoików jest zbędna :)
mmmmm u mnie w tym roku też różniste dżemy....ale chyba zrobię jeszcze taki jak tu piszesz bo smakowicie się to czyta, więc i pewnie tak smakuje :)
OdpowiedzUsuńOj smakuje, smakuje :-D w tym roku to mój numer 1 jeśli chodzi o dżemy
UsuńPrzyprawa korzenna do dżemiku, to może ciekawie smakować :)
OdpowiedzUsuńMożna powiedzieć, że trochę "zalatuje" Świętami ;-) ale ja uwielbiam te smaki :-) A do piernika będzie idealny ;-)
Usuń