Kolejne słoiczki powędrowały do mojej spiżarni :)
Tym razem również zawierają słodkości, ale w wydaniu bardziej jesiennym.
Dżem z dyni z dodatkiem jabłek, będzie idealny do naleśników, ciast i sosów do mięs.
Lubicie?
Ja bardzo :)
SKŁADNIKI:
1 średniej wielkości dynia (około 1,5 kg)
3 jabłka
sok i skórka z 1 cytryny
350 g cukru żelującego 2:1
1 łyżeczka mielonego imbiru
A jak to zrobić:
Dynię wydrążyć i obrać ze skóry.
Pokroić w kostkę, przełożyć do rondla, podlać niewielką ilością wody i dusić.
Gdy dynia zmięknie dodać do niej pokrojone w kostkę jabłka i całość zblendować.
Masę owocową przełożyć do garnka, zasypać cukrem, dodać sok i skórkę z cytryny, oraz imbir.
Smażyć około 30 minut, od czasu do czasu mieszając, aby dżem się nie przypalił.
Gotowy i jeszcze gorący przełożyć do wyparzonych, suchych słoiczków, zakręcić i odwrócić do góry dnem.
Pasteryzacja słoików jest zbędna :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz