czwartek, 17 września 2015

DŻEM DYNIOWO - JABŁKOWY

Kolejne słoiczki powędrowały do mojej spiżarni :)
Tym razem również zawierają słodkości, ale w wydaniu bardziej jesiennym.
Dżem z dyni z dodatkiem jabłek, będzie idealny do naleśników, ciast i sosów do mięs.
Lubicie?
Ja bardzo :)

SKŁADNIKI:

1 średniej wielkości dynia (około 1,5 kg)
3 jabłka
sok i skórka z 1 cytryny
350 g cukru żelującego 2:1
1 łyżeczka mielonego imbiru

A jak to zrobić:

Dynię wydrążyć i obrać ze skóry.
Pokroić w kostkę, przełożyć do rondla, podlać niewielką ilością wody i dusić.
Gdy dynia zmięknie dodać do niej pokrojone w kostkę jabłka i całość zblendować. 
Masę owocową przełożyć do garnka, zasypać cukrem, dodać sok i skórkę z cytryny, oraz imbir.
 Smażyć około 30 minut, od czasu do czasu mieszając, aby dżem się nie przypalił.
Gotowy i jeszcze gorący przełożyć do wyparzonych, suchych słoiczków, zakręcić i odwrócić do góry dnem.
Pasteryzacja słoików jest zbędna :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...