wtorek, 4 sierpnia 2015

ZAPIEKANKA Z FASOLKĄ SZPARAGOWĄ I KURCZAKIEM

Zapiekanka to bardzo dobry pomysł na obiad.
Polecam, szczególnie tym, którzy nie mają zbyt wiele czasu na gotowanie.
Wystarczy wrzucić do naczynia ulubione warzywa, makaron, może mięso, zalać sosem lub śmietanką, zapiec i gotowe.
U mnie dzisiaj zapiekanka z fasolką szparagową :)
Chyba jedna z moich ulubionych.


SKŁADNIKI:

4 średniej wielkości ziemniaki, ugotowane w mundurkach
2 piersi z kurczaka
1/2 kg fasolki szparagowej, ugotowanej al dente
200 g świeżego szpinaku
150 g startego żółtego sera (ostrego)
200 ml śmietanki 30 %
2 szalotki
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
papryka mielona słodka
sos sojowy
gałka muszkatołowa
świeży tymianek
olej

A jak to zrobić:

Piersi z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w kostkę.
Przyprawić solą, pieprzem papryką i sosem sojowym.
Mięso usmażyć na rozgrzanym oleju.
Ziemniaki obrać i pokroić w grube plastry.
Szpinak umyć, osuszyć.
Wrzucić na rozgrzaną patelnie z odrobiną oleju i chwilę przesmażyć, dodając przeciśnięty przez praskę czosnek.
Przygotować żaroodporne naczynie, które lekko wysmarować olejem.
Na dnie ułożyć pokrojone w plastry ziemniaki i posypać listkami tymianku.
Następnie warstwy fasolki, podsmażonego kurczaka, szpinaku, znów fasolki.
Każdą warstwę oprószyć dodatkowo sola i pieprzem.
Całość zalać śmietanką i posypać żółtym serem.
Wierzch oprószyć świeżo startą gałką muszkatołową.
Piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, w zamkniętym naczyniu.
Po tym czasie zdjąć pokrywę i piec jeszcze 10 minut, żeby ser nabrał złotego koloru.



2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...