sobota, 22 sierpnia 2015

MAKARON PEŁNOZIARNISTY Z KURKAMI I SZPINAKIEM


Uwielbiam makarony i bardzo często je przygotowuję.
Zamieniam tylko sosy i za każdym razem powstaje inne danie.
Dzisiaj propozycja na makaron pełnoziarnisty z kolejnym sosem śmietanowym.
Chyba ten rodzaj sosu najbardziej lubię :)
Moja rodzina zresztą też.

SKŁADNIKI:

150 g makaronu pełnozarnistego
150 g kurek
1 szalotka
2 ząbki czosnku
2 garści swieżego szpinaku
30g sera z niebieska pleśnią 
200 ml śmietanki 30 %
świeżle listki oregano
sól
pieprz 
masło
parmezan


A jak to zrobić:

Makaron ugotować al dente.
Na patelni roztopić masło i dodać drobno posiekaną szalotkę.
Gdy cebulka lekko się zeszkli, wsypać drono pokrojone kurki, całość podsmażyć,aż grzyby puszczą wodę i odparują.
Szpinak pokroić w paski i przełożyc na patelnię, dodać przeciśniety przez praskę czosnek, pokrojony w kostkę ser i całość dusić 3-4 minuty.
Wlać śmietankę, wymeszać, doprawić solą i pieprzem, gotować do momentu, aż sos zacznie gęstnieć.
Dodać świeże listki oregano i tak przygotowanym sosem polać makaron.
Posypać parmezanem i gotowe :)





2 komentarze:

  1. Już wiem czego brakowało na moim zdjęciu-Wina.;) Muszę wypróbować Twój przepis,
    tyle że dla mnie bez kurek.:) Ale Mąż będzie napewno zadowolony. :D

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...