wtorek, 25 sierpnia 2015

KRUCHE CIASTO ZE ŚLIWKAMI I BUDYNIEM

Jeśli się zastanowić jakie ciasta najchętniej pieczemy latem, to odpowiedź jest jednoznaczna:
z owocami.
No bo w końcu kiedy je piec, jak nie właśnie teraz, kiedy mamy ich do wyboru, do koloru.
Dziś stawiam na śliwki, z maminego ogródka.
Cudownie słodkie i soczyste, takie jak lubię najbardziej.


SKŁADNIKI:

ciasto
500 g mąki tortowej
200 g masła
2 jajka
3 żółtka
1 szkl cukru
szczypta soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kaszy manny
śliwki
cynamon

masa budyniowa
2 budynie śmietankowe
4 łyżki cukru
3 szkl mleka


A jak to zrobić:

Wszystkie składniki na ciasto (z wyjątkiem śliwek, manny i cynamonu), zagnieść i poszielić w proporcji 1/3 i 2/3.
Mniejszą część ciasta włożyć do zamrażalnika (ułatwi to ścieranie na tarce), większą do lodówki i schłodzić.
Formę (użyłam tortownicy 26 cm, ale może być zwykła prostokątna blaszka) wyłożyć papierem do piecznia.
Większą częścią ciasta wylepić dno formy.
Posypać kaszą manną i ułożyć na niej dość ciasno połówki śliwek, posypać cynamonem.
Z podanych składników ugotować budyń i jeszcze gorący wylać na śliwki.
Mniejszy kawałek ciasta wyjąć z zamrażalnika i zetrzeć na tarce (na grubych oczkach) bezpośrednio na masę budyniową.
Piec 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Po przestudzeniu, upieczone ciasto włożyć do lodówki, aby masa stężała.



4 komentarze:

  1. No no, ładnie się prezentuje :>

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Miło przeczytać taki komplement, od takiego spacjalisty jak Ty :)

      Usuń
  2. Robiłam kiedyś podobne ciasto smakuje wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Potwierdzam jest pyszne :) Upiekę je jeszcze nie raz, ale pokombinuję z owocami :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...