piątek, 28 sierpnia 2015

DŻEM Z MIRABELEK

Koniec sierpnia i początek września to już ostatni dzwonek, na przygotowanie przetworów na zimę.
Nie wszyscy jednak je robią, bo przecież sklepowe półki uginają się pod naporem gotowych produktów.
Ja jednak wyznaję zasadę "co swoje, to swoje".
Dlatego wyszukuję dobrych jakościowo owoców i warzyw, a następnie zamykam letnie smaki do słoika, aby cieszyć się nimi przez całą zimę.
Was do tego również namawiam :)


SKŁADNIKI:

2 kg mirabelek
1/2 kg cukru żelującego (2:1)
2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
1/2 łyżeczki imbiru


A jak to zrobić:

Mirabelki umyć, przełożyć do garnka, zalać wodą i gotować około 15-20 minut.
Odcedzić i przetrzeć przez sito.
To zdecydowanie łatwiejszy sposób, od tradycyjnego drylowania, aby pozbyć się pestek.
Przetarte owoce przełożyć do rondla, zasypać cukrem, dodać przyprawy i smażyć około 30 minut, od czasu do czasu mieszając, aby dżem się nie przypalił.
Gotowy i jeszcze gorący przełożyć do wyparzonych, suchych słoiczków, zakręcić i odwrócić do góry dnem.
Pasteryzacja słoików jest zbędna :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...