Upały, upałami ale co zrobić jak ciasta się chce :p
Piekarnik zawsze można włączyć z samego rana, a ciepło sprzyja wyrośnięciu ciasta.
Pyszne i puszyste, jeszcze ciepłe do niedzielnej kawy idealne.
SKŁADNIKI :
20 g świeżych drożdży
150 ml mleka
50 g cukru
400 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
2 jajka
60 g masła (roztopić)
dodatkowo na nadzienie
60 g masła (roztopić)
2 łyżki drobnego cukru brązowego
jagody
2 łyżki drobnego cukru brązowego
jagody
A jak to zrobić :
Drożdże rozkruszyć i wymieszać z łyżką cukru, trzema łyżkami letniego mleka i trzema łyżkami mąki.
Odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce.
Do rozczynu dodać pozostałe składniki i dobrze wyrobić ciasto.
Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
Ciasto zagnieść i rozwałkować na prostokąt 30 x 60 cm.
Wysmarować roztopionym masłem, posypać cukrem.
Na środkową część wysypać połowę jagód i przykryć jednym bokiem ciasta, który również wysmarować masłem i wysypać resztę jagód, przykryć drugim bokiem ciasta.
Złożyć jeszcze raz na pół i przełożyć do keksówki.
Odstawić na 20 minut do wyrośnięcia.
Na górę można jeszcze opcjonalnie wysypać kruszonkę.
Piec 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz