Wizyta na rynku, zakończyła się zakupem sporej ilości młodych warzyw.
Uwielbiam ich kolor, zapach i smak.
Dodatkowo, ich obróbka termiczna zajmuje niewiele czasu, co ułatwia nam przygotowanie pysznego obiadu w krótkim czasie.
Dziś zapraszam na schab w młodej kapuście :)
SKŁADNIKI:
700 g schabu pokrojonego w plastry
1 mała główka młodej kapusty
1 puszka pomidorów (użyłam pomidorów z cebulką i czosnkiem)
1 cebula
sól
pieprz
papryka mielona
masło mąka
olej
A jak to zrobić:
Kapustę umyć i drobno poszatkować.
Na głębokiej patelni lub w rondlu rozgrzać olej, wrzucić pokrojoną cebulę i smażyć aż będzie szklista.
Dodać poszatkowaną kapustę, którą chwilę przesmażyć.
Całość podlać wodą i dusić, aż kapusta zacznie zmniejszać swoją objętość.
Do kapusty wlać pomidory razem z sokiem i dusić jeszcze około 5 minut, doprawiając do smaku solą, pieprzem i papryką.
Z masła i mąki przygotować zasmażkę, którą zagęścić potrawę.
Pokrojony w plastry schab oprószyć solą, pieprzem i papryką, dokładnie natrzeć mięso.
Obsmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
Zmniejszyć ogień, dolać do mięsa odrobinę wrzątku, przykryć i dusić 15-20 minut, aż sznycle zmiękną.
Na półmisek wyłożyć kapustę, na wierzchu ułożyć sznycle.
Podawać na ciepło, najlepiej w towarzystwie młodych ziemniaków.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz