niedziela, 7 czerwca 2015

PAPAYA PEPPER - PIEPRZ Z NASION PAPAI

Wariacji z papają ciąg dalszy :)

Papaja w naszym kraju, to nadal owoc bardzo egzotyczny, a co za tym idzie niezbyt łatwo go zdobyć.
Warto się jednak potrudzić, bo to bardzo smaczny dodatek do sałatek, koktajli i nie tylko.
O jego cudownych właściwościach, możecie poczytać tu.

Nie tylko owoc papai może poszczycić się walorami odżywczymi. 
Warto wspomnieć, że nasiona papai również mają wiele prozdrowotnych właściwości. 
Mogą być stosowane jako środki przeciwzapalne lub przeciwbólowe, a przede wszystkim sprawdzają się w walce z pasożytami jelit.

SKŁADNIKI:
Nasiona z 1 - 2 owoców papai

A jak to zrobić:

Nasiona wybrać z owocu, przy pomocy widelca, uważając aby zostawić na nich jak najmniej miąższu.
Przepłukać je na sitku pod bieżącą wodą, a następnie równomiernie rozłożyć na papierowym ręczniku.
Gdy przeschną ułożyć je na suchym papierze i pozostawić do wysuszenia (powinny przypominać nasiona pieprzu), najlepiej na słońcu, ale równie dobrze można wysuszyć je w piekarniku.
Gotowe nasiona można mielić w młynku, lub ucierać w moździerzu. 
Najlepiej robić to bezpośrednio przed użyciem, dlatego że w całości dłużej zachowują aromat.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...