piątek, 29 maja 2015

TARTA ZE SZPARAGAMI I KOZIM SEREM

Dwa dni wolnego = dwa dni lenistwa.
Nic bardziej mylnego, to dwa dni nadrabiania zaległości w pracach domowych.
Ale nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło :)
Brudne pranie nie wysypuje się z kosza, koci żwirek nie wala się po kątach, na balkonie wszystkie roślinki czują się dopieszczone....
Ale na gotowanie czasu było mało, dlatego przygotowałam szybką i smaczną tartę.


SKŁADNIKI: 

1 płat gotowego ciasta francuskiego
2 jajka
200 ml śmietanki 30 %
6-7 plasterków szynki szwarcwaldzkiej
100-150 g rolady z sera koziego
3/4 pęczka zielonych szparagów
1 ząbek czosnku
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
zioła prowansalskie
mielona słodka papryka


A jak to zrobić:

Formę do tarty wyłożyć ciastem francuskim.
Szparagi pozbawić zdrewniałych końcówek i gotować około 5 minut w osolonej wodzie (pamiętając, aby główki nie były zanurzone).
Odcedzić i przekroić na pół.

Jajka połączyć ze śmietanką, doprawić wyciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem i ziołami.
Masę jajeczną wylać na przygotowane ciasto.
Na wierzchu ułożyć szparagi, pokrojoną szynkę i kawałki sera koziego.
Całość oprószyć ziołami prowansalskimi i papryką.

Piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.




2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...