niedziela, 10 maja 2015

SYROP Z MNISZKA LEKARSKIEGO

Czas na leki z domowej apteki :)
Mniszek lekarski, potocznie zwany mleczem, bez problemu dostępny jest na każdej łące.
Warto pokusić się, o przygotowanie z niego domowego syropu, który przyda się bez wątpienia za kilka miesięcy, gdy nadejdzie jesień.
Syrop z kwiatów mniszka jest najczęściej stosowany w celu łagodzenia bólu gardła i leczenia górnych dróg oddechowych.
Jednak nie tylko, poza właściwościami przeciwzapalnymi i przeciwwirusowymi, ma także właściwości przeciwmiażdżycowe, żółciopędne i odtruwające.

Kwiaty na syrop najlepiej zbierać na łąkach, aby uniknąć zanieczyszczeń.
Najlepiej to robić, gdy kwiat jest najbardziej otwarty, jego płatki mają wtedy najwięcej smaku i aromatu.
Przed gotowaniem rozsypać kwiaty na białym papierze, ułatwi to oczyszczenie ich z robaczków.


SKŁADNIKI:

300 kwiatów mniszka lekarskiego (same łebki)
1 litr wody
sok z 1 1/2 cytryny
1 kg cukru


A jak to zrobić:

Kwiaty włożyć do garnka, zalać wodą i gotować na małym ogniu przez 15-20 minut.
Garnek odstawić na 24 godziny w chłodne miejsce, aby zrobił się mocny napar.
Po tym czasie wywar odcedzić przez sito, wyciskając dodatkowo kwiaty.
Dodać cukier i sok z cytryny, wymieszać.
Gotować na małym ogniu przez około 2 godziny, aż syrop zacznie gęstnieć, a konsystencją przypominać lejący miód.
Przechowywać w słoiczkach.




Specjalne podziękowania dla Halinki, która z poświęceniem zbierała dla mnie mniszki na własnej działce :)

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...