wtorek, 19 maja 2015

ORZECHOWA SZARLOTKA Z BEZĄ

Szarlotkę zaliczam do jednego z moich ulubionych ciast.
A to za sprawą idealnego połączenia smaków, jakim są jabłka i cynamon.
Tym razem do jabłek dodałam jeszcze włoskich orzechów, których mam w domu w nadmiarze ;)
Wyszło całkiem smaczne ciasto, do kawki.


SKŁADNIKI:

na ciasto
250 g mąki
120 g masła (schłodzonego)
4 żółtka
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżki cukru

farsz
1 kg jabłek
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka cukru brązowego
2 łyżeczki cynamonu
3 garście orzechów włoskich (posiekanych)

beza
4 białka 
3/4 szkl cukru
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka octu z białego wina
płatki migdałowe


A jak to zrobić:

Na stolnicę wysypać mąkę z proszkiem do pieczenia, sól i cukry, wymieszać.
Dodać masło i całość "przesiekać" nożem.
Dodać żółtka i zagnieść ciasto, w razie potrzeby podsypując mąką.
Wstawić je na około 30 minut do lodówki.

Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce z grubymi oczkami.
Skropić je sokiem z cytryny, posypać cukrem, wymieszać i odstawić na 15 minut.
Po tym czasie jabłka odcisnąć z soku, dodać do nich cynamon i orzechy.

Blaszkę o wymiarach około 23 x 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Następnie wyłożyć w niej ciasto i przełożyć farsz z jabłek.

Białka ubić na sztywną pianę.
Stopniowo dodawać cukier, miksować, aż piana będzie bardzo sztywna.
Dodać sok z cytryny, mąkę i ocet, zmiksować do połączenia składników.
Tak przygotowane białka wyłożyć na jabłka.
Wierzch posypać płatkami migdałów.

Piec 40-45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, na najniższym poziomie.



2 komentarze:

  1. Już czuję ten zapach...uwielbiam jak dom pachnie szarlotką:)
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/
    PS: Obserwuję i liczę na rewanż

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fakt, to jeden z przyjemniejszych aromatów :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...