wtorek, 26 maja 2015

CUKIER RÓŻANY


Planujecie zamknąć aromat dzikiej róży na dłużej.
Ja zdecydowanie tak :)
Oprócz konfitury, którą koniecznie będę musiała przygotować, bo lubi ją moja córka, powstał już cukier różany.
Jego cudny aromat i kolor będzie stanowił idealny dodatek do deserów. 

Ciekawa jestem jakie Wy macie pomysły na dziką różę?


SKŁADNIKI:

2 szkl płatków z dzikiej róży
1 szkl cukru (gruba rafinada)


A jak to zrobić:

Do miski przełożyć płatki róży i zasypać je cukrem.
Ręką mieszać cukier, do momentu, aż płatki się rozpadną i nabierze różowo-fioletowego koloru.
Tak przygotowane kryształki wysypać na papier i pozostawić do wyschnięcia, od czasu do czasu mieszając, aby się nie zbryliły.






4 komentarze:

  1. Grube ziarno, wygląda jak potłuczone szkło.

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj jest jest. Nie no patent naprawdę świetny. Musze coś takiego zrobić. Na pewno wszystkich zdziwi różowy cukier :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki :) polecam nie dość, że różowy to jeszcze przepięknie pachnie :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...