Planujecie zamknąć aromat dzikiej róży na dłużej.
Ja zdecydowanie tak :)
Oprócz konfitury, którą koniecznie będę musiała przygotować, bo lubi ją moja córka, powstał już cukier różany.
Jego cudny aromat i kolor będzie stanowił idealny dodatek do deserów.
Ciekawa jestem jakie Wy macie pomysły na dziką różę?
SKŁADNIKI:
2 szkl płatków z dzikiej róży
1 szkl cukru (gruba rafinada)
A jak to zrobić:
Do miski przełożyć płatki róży i zasypać je cukrem.
Ręką mieszać cukier, do momentu, aż płatki się rozpadną i nabierze różowo-fioletowego koloru.
Tak przygotowane kryształki wysypać na papier i pozostawić do wyschnięcia, od czasu do czasu mieszając, aby się nie zbryliły.
Grube ziarno, wygląda jak potłuczone szkło.
OdpowiedzUsuńMiało być dekoracyjnie ;-) i uważam, że jest :-D
UsuńOj jest jest. Nie no patent naprawdę świetny. Musze coś takiego zrobić. Na pewno wszystkich zdziwi różowy cukier :)
OdpowiedzUsuńDzięki :) polecam nie dość, że różowy to jeszcze przepięknie pachnie :)
Usuń