Bardzo lubię bez i to nie tylko dlatego, że ma fioletowy kolor.
Lubię jego zapach i piękne kwiaty, nie lubię, że tak krótko mogę się nim cieszyć.
Jego aromat, kojarzy mi się trochę z babcinymi perfumami.
Jako że perfum robić nie potrafię, postanowiłam jego aromat zamknąć na dłużej w moim kulinarnym królestwie.
Powstał bardzo fajny cukier puder, który będzie idealny do ciast, placuszków i naleśników.
Kto wie, do czego jeszcze go użyję ;)
SKŁADNIKI:
1 szkl kwiatów lilaka (bzu)
1 1/2 szkl drobnego cukru
A jak to zrobić:
Kwiaty bzu, zasypać cukrem i zmielić.
Należy to zrobić bezpośrednio po zerwaniu kwiatów, gdyż pozostawione na dłużej, zaczną usychać i nabiorą brązowego koloru.
Nie wpłynie to pozytywnie na wygląd naszego cukru.
Zmielony cukier rozsypać na papier do pieczenia i pozostawić do wyschnięcia.
Przechowywać w słoiczku.
Cudownie aromatyczny :)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie polecam :)
Usuń