piątek, 1 maja 2015

BEZY - FIOŁKOWE

No i mamy Maj :)
To chyba jeden z fajniejszych miesięcy w roku.
Wszystkie drzewa już się prawie zazieleniły, pięknie kwitną bzy... 
No właśne bzy :) moja dzisiejsza inspiracja.
Zapraszam na bezy, z lekką fiołkową nutą.


SKŁADNIKI:

2 białka
4 łyżki cukru fiołkowego
szczypta soli
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka octu z białego wina


A jak to zrobić:

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli.
Dodawać stopniowo cukier, miksując aż jego kryształki przestaną być wyczuwalne.
Na koniec wlać ocet i wsypać mąkę, ciągle miksując.
Masa powinna być lśniąca.
Przełożyć pianę do rękawa cukierniczego i wyciskać bezy na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec (suszyć) w piekarniku nagrzanym do 140 stopni przez 5 minut, zmniejszyć temperaturę do 120 stopni (termoobieg), lekko uchylić pekarnik i pozostawić w nim bezy na około 60 minut.






Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...