sobota, 25 kwietnia 2015

ZAPIEKANE TRUSKAWKI W KOGLU-MOGLU

Ten deser chodził za mną od roku :)
O przepisie wspomniała mi pewna kobieta, tyle że wtedy o truskawkach można już było tylko pomarzyć.
I tak od czasu do czasu, jawił mi się w mojej wyobraźni
 Aż do dzisiaj.
Robiąc zakupy, krzątając się w sektorze z owocami, poczułam cudny zapach truskawek.
Sięgnęłam po nie i nie zgadniecie o czym pomyślałam ;)

Idealna nagroda, po ciężkim dniu pracy.


SKŁADNIKI:
na 2 porcje

8-10 truskawek pokrojonych na ćwiartki
2 żółtka
1/2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
2 łyżki cukru brązowego


A jak to zrobić:

Umyte i pokrojone truskawki ułożyć w naczynkach do zapiekania.
Żółtka ubić z cukrami na puszystą i jasną masę (kogel-mogel).
Truskawki zalać przygotowaną masą i zapiekać 10 minut, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (do lekkiego zarumienienia się wierzchu deseru).
Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.




8 komentarzy:

  1. Coś pysznego :) W zeszłym roku dość często u mnie gościł ten deser :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niebo w gębie :-) Myślę, że u mnie też często będzie gościł, wszak sezon na truskawki dopiero przed nami :-D

      Usuń
  2. Jeszcze nigdy nie jadłam koglu-moglu zapiekanego, ale twój tak ładnie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też w tej wersji nigdy wcześniej go nie jadłam :-) To moja pierwsza próba, jak najbardziej udana i zapewne nie ostatnia :-D

      Usuń
  3. Ten deser to obłęd i rozpusta :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...