poniedziałek, 13 kwietnia 2015

TAGLIATELLE Z CUKINIOWYM SOSEM ŚMIETANOWYM

Słaba i zmęczona, a jednocześnie dręczona wyrzutami sumienia, zwlekłam się z łóżka.
Zastanawiacie się, jaki jest tego powód?
Ponad tydzień temu dopadło mnie choróbsko i odebrało chęci do życia, więc o gotowaniu nie wspomnę.
Rodzina musiała sobie jakoś sama radzić w kwestii posiłków.
No niby dawal radę, ale sumienie mnie ruszyło.
Postanowiłam im coś przygotować na świeżo (bo wyjadali wszystko co było w zamrażarce).
20 minut stania przy garach, no niby szału nie ma... ale tu chodzi o smak :)
Zjedli, aż im sie uszy trzęsły.

Zostawiam Was z prostym, ale smacznym daniem i zmykam pod kołderkę.

SKŁADNIKI:

250 g makaronu Tagliatelle
1 szlotka
2 ząbki czosnku
1 mała cukinia
6-7 plasterków szynki
6 pieczarek
200 ml śmietanki 30%
sól
pieprz
parmezan
olej

A jak to zrobić: 

Makaron ugotować al`dente.
Na patelni rozgrzać olej, dodać pokrojoną drobno szalotkę, którą lekko podsmażyć.
Dodać pokrojone dość grubo pieczarki i pokrojona w paski szynkę.
Oprószyć solą i pieprzem, podsmażyć.
Gdy pieczarki zaczną "puszczać wodę" wsypać startą na grubych oczkach tarki cukinię.
Całość smażyć, aż woda odparuje.
Doprawić solą, pieprzem i drobno posiekanym czosnkiem.
Wlać śmietankę i zagotować, do momentu, aż sos zacznie gęstnieć, nie zapominając o mieszaniu.
Dodać ugotowany makaron, który bardzo dokładnie wymieszać, aby pokrył się sosem.
Podawać bezpośrednio po przygotowaniu, posypując startym parmezanem.



2 komentarze:

  1. Zapomniałam tutaj napisać...obżarłam się jak dzika świnia :D

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...