środa, 22 kwietnia 2015

CUKIER FIOŁKOWY

To już ostatni moment, na przygotowanie cukru fiołkowego.
Biegnijcie szybko na łąki i szukajcie fiołków, zanim całkowicie przekwitną.
To idealny dodatek do deserów, który swym aromatem wzbogaci ich smak.
Zdecydowanie musi sie znaleźć w Waszych kuchniach, zaraz obok cukru waniliowego :)


SKŁADNIKI:

1 szkl fiołkowych płatków
2 szkl cukru


A jak to zrobić:


Z zebranych fiołków, oderwać tylko płatki, to właśnie w nich skrywa sie cały aromat.
Zasypać cukrem i ucierać, aż płatki się rozpadną, a cukier nabierze fioletowego koloru.
Tak przygotowany cukier rozsypać na papierze do pieczenia i pozostawić do całkowitego wyschnięcia.
Od czasu do czasu można go lekko przemieszać, wtedy szybciej wyschnie.
Przesypać do szklanego słoja.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...