czwartek, 19 marca 2015

SAŁATKA Z JARMUŻEM... I STOKROTKAMI


"Wiosna - cieplejszy wieje wiatr, 
Wiosna - znów nam ubyło lat, 
Wiosna, wiosna w koło, rozkwitły bzy. 
Śpiewa skowronek nad nami, 
Drzewa strzeliły pąkami, 
Wszystko kwitnie w koło, i ja, i Ty..."

 Zamiast budzika cudowny śpiew ptaków, promienie słońca muskające policzek, tak zdecydowanie lubię takie poranki.
Co się za tym kryje moi drodzy?
Wiosna !!!
Chowajmy prędziutko na dno szafy wszystkie szaro-bure rzeczy.
Bawmy się kolorami.
W ubiorze, otaczającej nas przestrzeni i oczywiście na talerzu.
Wiosna swoimi barwami pobudzi nas do życia, doda energii, obudzi z zimowego letargu i popchnie do działania.
Tak długo na nią czekaliśmy, ale już jest, już puka do naszych drzwi.
Nie bójcie się ich otworzyć i wpuścić jej do środka :)

Ja wpuściłam ją nawet do kuchni i od razu czmychnęła mi na talerz ;)

SKŁADNIKI:

jarmuż
ser z niebieską pleśnią
grejpfrut (wykrojony z błonek)
burak czerwony (ugotowany)
stokrotki

sos
3 łyżki oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki musztardy
1 łyżeczka miodu
1 łyżka soku z cytryny
bazylia (posiekana)
sól
pieprz
ząbek czosnku (opcjonalnie)

A jak to zrobić:

Jarmuż umyć i porozrywać na mniejsze kawałki.
Zalać wrzątkiem na około 30 sekund, po czym przelać go zimną wodą.
Osuszyć papierowym ręcznikiem z nadmiaru wody.
Tak przygotowany jarmuż ułożyć na talerzu, dodać pokrojony w kostkę ser i grejpfruta.
Buraka zetrzeć na grubych oczkach tarki i posypać sałatkę.
Na wierzchu ułożyć stokrotki.
Sos.
W słoiczku umieścić wszystkie składniki, zakręcić i mocno wstrząsnąć przez dłuższą chwilę, aż całość dokładnie się połączy.
Gotowym sosem polać sałatkę.




Razem z WESTWING HOME AND LIVING przedstawiam kilka propozycji, które mogą was zainspirować do wiosennej dekoracji stołu.

Wiosna na stołach
Wiosna kojarzy nam się przede wszystkim z feerią barw. Znajdziemy wśród nich wszystkie kolory tęczy. Kilka z kolorów koniecznie należy wziąć pod uwagę, przygotowując wiosenną dekorację stołu. Oczywistym wyborem będzie zielony. To kolor budzącej się do życia natury, dlatego nigdy nie jest go za dużo. Żółty ― to barwa słońca, które wraca do nas po „zimowej przerwie”.  Niebieski kojarzy się nam z niebem! Do tego czerwony, fioletowy, różowy, pomarańczowy, które przypominają nam o pięknych, wiosennych kwiatach.
Wszystkie z barw z łatwością mogą znaleźć się na naszym stole przede wszystkim za pomocą kolorowej zastawy stołowej! Dodatkowo obrus i serwetki z kwiatowymi motywami, tęczowe szklanki uzupełnią wiosenną dekorację. Barwne akcenty, takie jak kwiaty, kropki, kratka na naczyniach i obrusie mogą posłużyć nam nie tylko wiosną, ale również zdobić nasze stoły przez cały.








Naturalnie piękne
Nie ma wiosny bez kwiatów i bez koloru zielonego. Dlatego jeśli chcemy żeby w naszym domu zagościła wiosna, na stole nie może zabraknąć świeżych kwiatów. Bukiety z pięknych żonkili, tulipanów, hiacyntów, stokrotek czy bzu ozdobią stół i dodadzą mu wiosennej energii. Podczas Świąt Wielkanocnych na stole możemy dodatkowo rozłożyć pojedyncze kwiatki przy serwetkach lub spontanicznie rozrzucić płatki kwiatków. Innym sposobem na wiosenny stół jest ustawienie na nim ziół w doniczkach. Mięta, tymianek pospolity, rozmaryn czy bazylia pospolita to przykłady ziół, które sami możemy wyhodować w ogródku lub na balkonie.  Naturalne dekoracje z rzeżuchy wielu z nas kojarzą się z dzieciństwem i nadejściem wiosny. Rzeżucha może zdobić nasze stoły podczas śniadania i być dodatkowo pysznym dodatkiem na kanapkę.








Życzymy pięknych stołów i smacznego!

7 komentarzy:

  1. Uwielbiam jarmuż! bardzo podoba mi się Twój przepis. a talerze.....jestem zakochana! w końcu na wiosnę fajnie być zakochanym ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Talerze o tak, to też była moja miłość od pierwszego spojrzenia :) Ładnie podana potrawa, smakuje od momentu jak się na nią popatrzy.

      Usuń
  2. Pięknie wiosennie tu u Ciebie i jak zwykle smacznie :* Ja osobiście już czekam na wiosnę, nie tylko na talerzu, ale także we wszelakich domowych dodatkach, kolorach i zapachach!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Deli :-D a co do kolorów to tak się właśnie zastanawiam, czy ożywić jakoś ten mój fiolet ;-)

      Usuń
  3. Jak smakuje smakuje tak samo rewelacyjnie jak wygląda to ja poproszę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Deliszys, da się zrobić stokrotek mam jeszcze cały trawnik :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...