piątek, 13 marca 2015

MASEŁKO CYTRYNOWO - ZIOŁOWE

Naszło mnie na ziołowe masełko.
Przepis wypatrzony w gazecie, ale lekko zmodyfikowany.
Dziś jako dodatek do świeżej i chrupiącej bagietki.
Ale następnym razem, doda aromatu pieczonej rybie, albo ziemniakom.
Zapewne dobrze będzie smakować, z grillowanym mięsem.


SKŁADNIKI:

200 g masła o zawartości tłuszczu 82 %
pęczek szczypiorku
kilka gałązek świeżego tymianku
1 mały ząbek czosnku
1 łyżeczka soku z cytryny
sól himalajska
szczypta pieprzu

A jak to zrobić:

Miękkie masło, utrzeć z solą.
Dodać drobno posiekane zioła i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Wlać sok z cytryny, doprawić pieprzem i całość wymieszać na jednolitą masę.
Masełko przełożyć na folię spożywczą i uformować w dowolny kształt.
Odstawić do lodówki, w celu schłodzenia.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...