niedziela, 22 marca 2015

JAJKA FASZEROWANE SZYNKĄ, RZODKIEWKĄ I RZEŻUCHĄ

Wczoraj przywitaliśmy pierwszy dzień wiosny, a dzisiaj czas już pomyśleć o Świątecznym menu.
Jako, że zbliżające się małymi kroczkami Święta Wielkanocne, zwane przeze mnie potocznie żurkowo-jajcarskimi (bo żurek i jajka być muszą) są tuż, tuż, postanowiłam podzielić się z Wami przepisem na jajka faszerowane, które z pewnością znajdą miejsce na moim świątecznym stole.
Oczywiście w towarzystwie innych faszerowanych jaj, bo co zrobić jak każdy członek mojej rodziny lubi inne nadzienie.
Przynajmniej będzie kolorowo :)

SKŁADNIKI:

6 jaj ugotowanych na twardo
6 plasterków chudej, wędzonej szynki
2 łyżki drobno posiekanej rzeżuchy
3-4 rzodkiewki starte na drobnych oczkach tarki
sól
pieprz kolorowy
słodka papryka w proszku
2 łyżki majonezu

A jak to zrobić:

Jajka obrać ze skorupek.
Odciąć im wierzchołki i wydrążyć żółtka.
Żółtka przełożyć do miseczki, dodać pokrojoną w drobną kostkę szynkę, rzeżuchę i rzodkiewkę.
Doprawić solą, pieprzem, szczyptą papryki oraz majonezem.
Całość dokładnie wymieszać.

Wydrążone białka postawić w pionie (dół można lekko przyciąć co ułatwi ich postawienie) i napełnić przygotowanym farszem.
Podawać oprószone papryką i posypane rzeżuchą.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...