Yupi weekend !
Tym bardziej fajnie, że w moim wypadku, wydłużony jeszcze o poniedziałek.
Jak sobie te dni umilić, od czego zacząć?
Zdecydowanie od kawy i kawałka dobrego ciasta, a później już tylko błogie lenistwo, spacery i błogie lenistwo....
SKŁADNIKI:
80g oleju słonecznikowego
otarta skórka z 1 cytryny
150 g cukru
3 jajka
2 łyżki dżemu z dyni
200g mąki pszennej
120 g jogurtu naturalnego
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
lukier
kandyzowana skórka z cytryny
A jak to zrobić:
Cukier zmielić z otartą skórka z cytryny.
Dodać jajka i zmiksować całość.
Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą, wlać olej i jogurt, dołożyć dżem z dyni, ciągle miksując.
Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy na babkę (średnica około 22cm.) i piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Po przestudzeniu ciasto udekorować lukrem i kandyzowaną skórką z cytryny.
Można też zamiast lukru użyć cukru pudru.
rewelacja, bardzo lubię jogurtowe ciasta:) pięknie wyrosła Ci babka:)
OdpowiedzUsuńJa też bardzo lubię ciasta na jogurcie, wychodzą takie fajne wilgotne :-)
UsuńWygląda pysznie! W babkowej formie, na Wielkanoc będzie idealne:)
OdpowiedzUsuńDokładnie tak, planuję taką na Wielkanoc właśnie upiec.
UsuńNa pewno smaczne :)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie tak, zniknęło bardzo szybko.
Usuń