sobota, 7 marca 2015

CIASTO JOGURTOWE

Yupi weekend !
Tym bardziej fajnie, że w moim wypadku, wydłużony jeszcze o poniedziałek.
Jak sobie te dni umilić, od czego zacząć?
Zdecydowanie od kawy i kawałka dobrego ciasta, a później już tylko błogie lenistwo, spacery i błogie lenistwo....


SKŁADNIKI:

80g oleju słonecznikowego
otarta skórka z 1 cytryny
150 g cukru
3 jajka
2 łyżki dżemu z dyni
200g mąki pszennej
120 g jogurtu naturalnego
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia

lukier
kandyzowana skórka z cytryny


A jak to zrobić:

 Cukier zmielić z otartą skórka z cytryny.
Dodać jajka i zmiksować całość.
Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą, wlać olej i jogurt, dołożyć dżem z dyni, ciągle miksując.
Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy na babkę (średnica około 22cm.) i piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Po przestudzeniu ciasto udekorować lukrem i kandyzowaną skórką z cytryny.
Można też zamiast lukru użyć cukru pudru.





6 komentarzy:

  1. rewelacja, bardzo lubię jogurtowe ciasta:) pięknie wyrosła Ci babka:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też bardzo lubię ciasta na jogurcie, wychodzą takie fajne wilgotne :-)

      Usuń
  2. Wygląda pysznie! W babkowej formie, na Wielkanoc będzie idealne:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie tak, planuję taką na Wielkanoc właśnie upiec.

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. Zdecydowanie tak, zniknęło bardzo szybko.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...