środa, 4 marca 2015

BURACZKI NA CIEPŁO

Pomału zbliża się czas przedświąteczny, co za tym idzie buraki wrócą do łask.
Zaczniemy przygotowywać ćwikłę do wielkanocnych wędlin i mięs.
Ale o burakach starajmy się pamiętać nie tylko od Święta ;)
Dzisiaj proponuję buraczki na ciepło, jako smaczny dodatek do obiadu.

SKŁADNIKI:

500 g czerwonych buraków
15 g masła 
10 g soku z cytryny
5 g cukru
1/4 łyżeczki soli
pieprz
50 g śmietany 18 %
5 g mąki pszennej

A jak to zrobić:

Buraki obrać ze skórki i ugotować ( tak aby były lekko twarde).
Odcedzić i odstawić do przestudzenia.
Gdy przestygną, rozdrobnić je przy pomocy rozdrabniacza lub zetrzeć na grubych oczkach tarki.
W rondelku roztopić masło, dodać buraki, sok z cytryny, cukier, oraz sól.
Dusić 5-8 minut.
Śmietanę wymieszać z mąką i dodać do rondelka, całość wymieszać i dusić jeszcze około 10 minut, doprawiając do smaku pieprzem.
Podawać na ciepło.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...