czwartek, 26 marca 2015

BABKA MAJONEZOWA

Pamiętam jak kilka lat temu, zadzwoniłam do mamy i poprosiłam o przepis na babkę, bo akurat miałam na taki wypiek ochotę.
Przepis na babkę ucieraną zapisałam na karteczce, w wielkim skrócie i po zakończonej rozmowie zabrałam się za robotę.
Do dziś zastanawiam się co zrobiłam nie tak, że zakalec wyszedł książkowy ;)

Na Wielkanoc polecam prosty przepis na babkę, bardzo trudno będzie Wam w nim zrobić zakalec.


SKŁADNIKI:

4 jajka
3/4 szkl cukru
1/2 szkl mąki pszennej
1/2 szkl mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru z prawdziwa wanilią
4 łyżki majonezu
2 łyżki soku z cytryny
kilka kropel aromatu cytrynowego

cukier puder

A jak to zrobić:

Białka ubić na sztywna pianę, dodawać cukry ciągle miksując do momentu, aż cukier przestanie być wyczuwalny.
Dodać żółtka i dokładnie połączyć z ubitymi białkami.
Do masy jajecznej dodawać stopniowo przesiane mąki i proszek do pieczenia.
Delikatnie wymieszać drewnianą łyżką.
Wlać sok z cytryny, oraz aromat cytrynowy, dołożyć majonez i całość dokładnie wymieszać.
Ciasto przełożyć do wysmarowanej formy i piec 40 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.
Po przestudzeniu, babkę oprószyć cukrem pudrem.



8 komentarzy:

  1. Mmm, wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. właśnie się za nią zabieram <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciekawa jestem jak Ci poszło?
      Ja też ją będę piekła, ale przed samiuśkimi świętami.

      Usuń
    2. cudowna ! Jedna z najlepszych babek jakie jadłam, kto nie spróbuje, dużo straci, POLECAM ! :)

      Usuń
  3. 36 yr old Executive Secretary Arthur Bicksteth, hailing from North Vancouver enjoys watching movies like Class Act and Bodybuilding. Took a trip to Archaeological Site of Cyrene and drives a RX Hybrid. link strony

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...