poniedziałek, 2 lutego 2015

ZUPA KREM Z PIECZAREK

Dzisiejszą zupę przygotowałam dzięki mojemu nowemu, kuchennemu pomocnikowi.
Nazywam go pieszczotliwie Termomiś ;)
Przyznaję, że zdecydowanie ułatwia pracę w kuchni, pozwalając zaoszczędzić przede wszystkim dużo czasu.
Wiem, że nie każdy takiego pomocnika posiada, ale nie martwcie się taką zupę można przygotować w tradycyjny sposób :)

 SKŁADNIKI:

200 g pieczarek
400 g wody
300 g bulionu
200 g mleka
1 łyżeczka mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
50 g śmietanki 30 %
natka pietruszki
40 g serka kremowego (białego)
kolorowy pieprz


A jak to zrobić:

Pieczarki zetrzeć na grubych oczkach tarki.
Wsypać do garnka, dodać wodę, bulion, mleko w którym rozprowadzamy mąkę, oraz sól i gotować 10 - 15 minut.
Wlać śmietankę, wsypać posiekaną natkę i serek, gotować jeszcze 5 minut mieszając.
Po ugotowaniu całość dokładnie zblendować.
Krem podawać oprószony kolorowym pieprzem z grzankami lub smażonymi plasterkami pieczarek.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...