czwartek, 26 lutego 2015

OMLET Z SUSZONYMI POMIDORAMI I CAMEMBERTEM

Jajka na śniadanie, w zasadzie nie podlegają dyskusji w moim domu.
Przygotowuję je, na różne sposoby tak, aby nie poprzestać na podstawie, jaką jest jajecznica.
Dzisiaj proponuję omlet, pyszny, kremowy i delikatny.
A już na sobotnie śniadanie mam zamówienie na jajka faszerowane wędzonym łososiem :)

SKŁADNIKI:

2 jajka
sól
pieprz 
zioła prowansalskie
3-4 suszone pomidory
1/4 sera Camembert
3-4 zielone oliwki
posiekany szczypiorek
olej z zalewy suszonych pomidorów


A jak to zrobić:

Bardzo dokładnie roztrzepać jajka z dodatkiem soli i pieprzu i ziół prowansalskich, aż powstanie piana.
Im bardziej spieniona masa jajeczna, tym omlet będzie bardziej puszysty.
Pomidory i ser kroimy w kostkę.
Na patelni rozgrzewamy olej i wylewamy masę jajeczną.
Chwilę smażymy zagarniając masę z brzegów patelni do środka i dodajemy szczypiorek, pomidory i ser.
Podczas smażenia ciągle zagarniamy widelcem masę jajeczną od brzegów patelni do środka, pomoże to w równomiernym usmażeniu się omleta.
Gdy omlet będzie już dobrze odchodził od patelni, energicznym ruchem przewrócić go na drugą stronę na około minutkę.

Usmażonego omleta, przełożyć na talerz i na wierzchu ułożyć pokrojone w plasterki oliwki.



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...