sobota, 24 stycznia 2015

ROLADA BEZOWA - DRUGIE URODZINY BLOGA

Tak, tak to już dwa lata, zapraszam Was w swoje skromne progi :)
Zupełnie nie wiem, kiedy to zleciało.
Pamiętam swoje pierwsze, mało udolne kroki w blogowaniu, jak by to było wczoraj.
A co się zmieniło dzisiaj?
Gotuję tak jak gotowałam, czyli zazwyczaj to co zje moja rodzina, gdyż skłonni do eksperymentów kulinarnych nie są.
Chyba trochę udało mi się polepszyć jakość zamieszczanych zdjęć, czytaj: nieraz uda mi się zrobić w miarę dobre zdjęcie, jakimś dziwnym trafem ;)
Przyznaję, że to mój najsłabszy punkt, ale pracuję nad nim.
Przez te dwa lata, miałam okazję wziąć udział w kilku kulinarnych imprezach, które dały mi wiele radości i energii do dalszych działań.
Poznałam wiele osób, które traktują gotowanie, jako coś co daje im wiele radości, a nie jako zło konieczne.
Opolska Blogosfero Kulinarna - cmok.
No i chyba najważniejsze, to to, że jesteście Wy, moi czytelnicy, którzy odwiedzacie moja stronę i korzystacie z moich przepisów.
Dzięki Wam blogowanie daje mi wiele radości :)
Dziękuję, że jesteście i pozostawiacie po sobie ślad w postaci komentarzy, które utwierdzają mnie w przekonaniu, że moje przepisy są dla Was inspiracją.

Kuchnia w opałach, swoje drugie urodziny postanowiła uczcić, nie byle czym bo:
ROLADĄ BEZOWĄ.


SKŁADNIKI:

6 białek
szczypta soli
1 szkl cukru (drobnego)
1 łyżka maki ziemniaczanej
1 łyżka octu z białego wina 

300 ml śmietanki 30 %
125 g mascarpone
1 śmietan-fix
1 łyżka cukru pudru

opcjonalnie czereśnie koktajlowe, truskawki

A jak to zrobić:

Białka ubić ze szczypta soli na sztywno.
Gdy będą dobrze ubite dodawać stopniowo cukier i miksować, aż przestanie być wyczuwalny.
Na końcu dodać mąkę i ocet, miksować aż piana stanie si lśniąca.
Blachę (najlepiej tą z wyposażenia piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia.
Na całości rozsmarować ubitą pianę z białek.
Piec 5 min. w piekarniku nagrzanym do 150 stopni, następnie zmniejszyć temperaturę do 130 stopni i piec jeszcze przez 20 min.
Przygotować drugi arkusz papieru, który dość dokładnie obsypać cukrem pudrem.
Upieczona bezę wyjąć z piekarnika i przełożyć na przygotowany papier górą do dołu i zdjąć papier na którym się piekła
.Pozostawić na około godzinę do przestygnięcia.
W tym czasie przygotować krem.
Śmietankę ubić ze śmietan-fixem.
Do dość mocno ubitej dodać cukier i miksować, aż stanie się dobrze ubita (tzn. będzie widać na niej ślady miksera).
Dodać mascarpone i dobrze wymieszać składniki.

Przygotowany krem rozsmarowujemy na bezie, posypujemy pokrojonymi truskawkami i przy pomocy papieru delikatnie ja zwijamy w roladę.
Wierzch można delikatnie oprószyć cukrem pudrem i udekorować owocami (w moim przypadku to truskawki i czereśnie koktajlowe).



8 komentarzy:

  1. Fajny przepis , kolejny do wypróbowania.

    OdpowiedzUsuń
  2. Napewno bedzie królować na stole w święta :) pozdrawiam .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, choć uważaj z tym królowaniem, bo szybko znika z talerza ;)

      Usuń
  3. Wypróbowałam przepis jednak nie wyszło mi zupełnie... dlaczego beza łamie się podczas zwijania,mimo iż jest mieciutka, a nie chrupiąca?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hmmm trudno powiedzieć, moją też nie jest idealna, bo ma niewielkie pęknięcia. Przy tym rodzaju ciasta to normalne. Trzeba jednak zwijać ją pewnymi ruchami, pomagając sobie papierem na którym sobie odpoczywała.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...