piątek, 30 stycznia 2015

PANNA COTTA I SYCYLIJSKIE POMARAŃCZE

Zapraszam na pyszny deser, który delikatnie połechce, każde podniebienie :)
Przygotowanie nie wymaga dużego nakładu pracy, co staje się jego kolejnym plusem.
Możemy go przygotować w pucharkach, lub foremkach inwencja twórcza jest dowolna.
Należy tylko pamiętać, aby podać go z musem, z ulubionych owoców, co nada mu odpowiedniego charakteru.

SKŁADNIKI:
 
250 ml śmietanki 30 %
250 ml mleka
60 g drobnego cukru
1 laska wanilii
2 łyżeczki żelatyny
3 łyżki gorącej wody
1 pomarańcza sycylijska (rozdrobniona, bez białych błonek)


A jak to zrobić:

Śmietankę i mleko wlać do rondelka.
Wsypać cukier i ziarenka wanilii ( laskę wanilii przekroić wzdłuż na pół i nożem zeskrobać ziarenka).
Całość podgrzewać na małym ogniu, gdy zacznie się gotować zdjąć z ognia.
 Żelatynę zalać wodą, chwilę poczekać, aż napęcznieje i dokładnie wymieszać, aż się rozpuści.
Jeszcze ciepłą żelatynę wlać do ciepłej mieszanki mlecznej i wymieszać.
Odstawić do wystudzenia.
Gdy masa będzie lekko tężeć, wymieszać ją ponownie (pozwoli to ziarenkom wanilii, równomiernie się w deserze rozłożyć) i rozlać do foremek.
Schłodzić 4 godziny (lub dłużej) w lodówce.
Podawać z musem z ulubionych owoców.



2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...