wtorek, 27 stycznia 2015

KOTLECIKI Z CZERWONEJ FASOLI I BURACZKÓW

Dzisiejszy post, to w dużej mierze ukłon w stronę tych, co nie przepadają za mięsem.
Mięsożercy zjedzą, ale się nie najedzą ;)
Kotleciki są bardzo proste w wykonaniu i bogate w łatwo przyswajalne białko.
 Moją wersję podałam z frytkami z selera i swojską kiszoną kapustą, ale równie dobrze będą się komponowały z bułką, jako burgery.
Polecam jako miłą odskocznię, od tradycyjnych mielonych.


SKŁADNIKI:

1 puszka czerwonej fasoli
2 małe czerwone buraki (ugotowane)
1 cebulka dymka razem ze szczypiorkiem
2 ząbki czosnku
1 jajko
1 łyżka mąki pszennej lub kukurydzianej
sól
pieprz
zioła prowansalskie
szczypta chilli
bułka tarta
olej do smażenia

A jak to zrobić:

Fasolę przełożyć na sito i dokładnie przepłukać.
Wsypać do miski i dokładnie rozdrobnić widelcem lub blenderem.
Dodać starte na grubych oczkach buraczki, i posiekaną drobno cebulkę ze szczypiorkiem, oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
Wsypać mąkę i wlać roztrzepane jajko, całość dokładnie wymieszać na jednolitą masę, doprawiając do smaku.
Z przygotowanej masy formować kotleciki, panierować w bułce tartej i smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...