poniedziałek, 5 stycznia 2015

CHRUPIĄCA SAŁATKA Z KALAFIOREM I WĘDZONYM ŁOSOSIEM

Poświąteczno-noworoczne potrawy zniknęły z naszych lodówek ;) , czas zatem na nowe dania.
Nowy rok zazwyczaj zaczynamy lekko, bo wielu z nas ma takie noworoczne postanowienie.
Wszystkim na kulinarnym detoksie, polecam pyszną sałatkę, przyjemnie chrupiącą w ustach.

SKŁADNIKI:

3 liście sałaty lodowej
kilka różyczek kalafiora (surowego)
1 mały pomidor
2-3 łyżki czerwonej fasoli (z puszki, przepłukaną)
4 jajka przepiórcze (ugotowane na twardo)
4 marynowane pieczarki
60 g wędzonego łososia
sól ziołowa
olej ze słonecznika

A jak to zrobić:

Liście sałaty porwać drobno i ułożyć na talerzu.
Pomidora pokroić w grubą kostkę, a pieczarki i jajka na ćwiartki.
Różyczki kalafiora, również pokroić na mniejsze kawałki.
Wszystkie warzywa ułożyć na sałacie.
Na wierzch dodać jajka i pokrojonego łososia.
Całość oprószyć solą ziołową (zmieszałam ją odrobinę z solą czosnkową) i skropić olejem.
Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.


 

6 komentarzy:

  1. Idealna, lekka sałatka by odpocząć od świątecznych dań. :))

    OdpowiedzUsuń
  2. tego mi trzeba:) sycąca, ale lekka sałatka akurat na lunch:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że trafiłam w gusta :) polecam lunch będzie udany.

      Usuń
  3. Z wędzonym łososiem musiało być pysznie, przepis na karnawał idealny :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...